Sarajevo Chamber Music festival počinje u petak

Sarajevo Chamber Music Festival

Sarajevo Chamber Music Festival

Petodnevni Festival ”Sarajevo Chamber Music Festival” (SCMF), kojeg organizira Muzička akademija iz Sarajeva i Manhattan String Quartet, bit će otvoren u petak, 29. augusta.

Publici u Sarajevu prvu noć ovogodišnjeg, četvrtog po redu SCMF-a, predstavit će se Manhattan String Quartet, suorganizator Festivala.

Ovogodišnji SCMF bit će posvećen izučavanju Ludwiga van Beethovena, njegove muzike i djelovanja.

Izvršna direktorica Festivala Amila Ramović na konferenciji za medije u Sarajevu je kazala da je SCMF rezultat dugogodišnje saradnje sarajevske Muzičke akademije i Manhattan String Quarteta te da se ideji i projektu priključio veliki broj umjetnika koji su dali svoju podršku.

Istakla je da je Festival istovremeno i umjetnički i obrazovni događaj te da govori da je umjetnost prostor u kojem se putem učenja dešavaju promjene unutar pojedinaca i društva koje čini.

Smatra da je Festival važan za studente, ali i za sve one koji imaju dodir sa umjetnošću.

Dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović je istakao da je ovogodišnji SCMF uvodno izdanje za narednu godinu, za peti Festival, kada će Muzička akademija proslaviti 60 godina postojanja.

“Godišnjica Muzičke akademije je veoma važna za bh. društvo, ali i šire. Mi smo četvrta akademija u bivšoj državi i sve što radimo ove godine je uvod za iduću godinu”, rekao je Čavlović.

Kao značaj SCMF Festivala naveo je promociju Akademije u svjetskim okvirima.

“Mnoge akademije nemaju svoj festival. Mi imamo Festival na koji smo ponosni, potrebno nam je još da se učlanimo u međunarodnu zajednicu festivala, ali za to trenutno nemamo novca”, naveo je.

Cilj SCMF-a je da obogaćuje muzički život u Sarajevu, ali i mnogo šire. Osim promocije umjetnosti, Čavlović kaže da će akcent biti stavljen i na edukaciju studenata, ali i šire publike.

Prije svakog koncerta će biti upriličeno 20 minuta predavanja.

“Na taj način ćemo široku publiku informirati o umjetničkoj muzici, ja mislim da je previše muzike koja nije muzika”, zaključio je Čavlović.

Koncerti će biti organizirani pet dana zaredom, u Domu oružanih snaga BiH s početkom u 19.30 sati.

Posted by on 2014-08-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login