Sarajevo domaćin najveće kuharske manifestacije u Evropi

Sarajevo

Sarajevo

Sarajevo će od 16. do 19. aprila biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Europi – Konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija.

Manifestacija će okupiti najpoznatija kuharska imena svijeta i regije, a biće to i sjajna prilika za promociju bh. jela i tradicionalne bosanske kuhinje.

Iz Udruženja kuhara BiH ističu kako je ovo prvi put da je jedna država dobila organizaciju i konferencije i takmičenja.

– Dva veoma složena projekta, dva događaja, bila bi veliki zalogaj u oraganizaciji i za daleko bogatije zemlje od Bosne i Hercegovine. Ovakav jedan projekat priprema se više od jedne godine, mi radimo dva projekta samo pola godine – kaže predsjednik Udruženja kuhara BiH, Nermin Hodžić.

Cilj ekipe zadužene za organizaciju događaja je promocija Bosne i Hercegovine, tradicionalnih jela, te domaćih kuhara.

Na ovom događaju Udruženje kuhara BiH će pokušati oboriti i svjetski rekord u količini skuhane Begove čorbe. Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4100 litara, što će dati oko 15 000 porcija koje će se dijeliti prisutnim građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama.

– Begova čorba je samo jedno jelo iz naše bogate kuhinje koje zaslužuje da bude promovisano i da se recept unificira kako bi se pripremala u cijeloj Bosni i Hercegovini po istom receptu. BiH ima dobre kuhare. Oni svoj razvoj baziraju na učenju od starijih kolega, usavršavaju se kroz različita takmičenja na državnom i regionalnom nivou – istakao je Hodžić.

Kaže da kolege u svijetu imaju puno bolje uslove navodeći da Švedska reprezentacija kuhara ima godišnji budžet od 500.000 eura.

– Mi za treninge naših kuhara obezbjeđujemo namirnice od naših prijatelja i sami ih kupujemo. BH kuhinja ima svoje mjesto na svjetskoj kuharskoj mapi ali bi svakako dobrodošla promocija na svjetskim i evropskim sajmovima – naglašava Hodžić.

Po njegovim riječima turisti koji posjećuju BiH nose dobre utiske okusa iz naše zemlje, ali se još uvijek mora uraditi puno na standardizaciji naših jela.

– Dobar kuhar se ne postaje pred kamerama, on se prepozna kada u svako jelo ulaže maksimum, a za svako jelo ne očekuje da se vrati na tanjiru – dodaje

U Sarajevu će se održati dvije zasebne manifestacije, Global Chef’s Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, a druga je Evropska konferencija kuharskih asocijacija zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin kuharskoj kremi Europe.

– Bez podrške naših partnera i prijatelja, te lokalne zajednice, realizacija ovako zahtjevnog projekta bi bilo upitna. Općina Stari grad, Gradačac, Vispak, Meggle, Podravka, Kotany, BiH Stainless, Tapas, RolVaga, i drugi daju nam veliku podršku. Mi smo najmlađa članica WACS svjetske kuharske asocijacije asocijacije koja ima preko 12 miliona članova – rekao je predsjednik Udruženja kuhara BiH, Nermin Hodžić, saopćilo je Udruženje kuhara BiH.

Posted by on 2015-04-15. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login