Sarajevo: Festival srednjoškolskog kratkog filma

film

film

British Council u BiH u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom (SFF) te uz podršku Microsofta BiH pokrenuo je novu aktivnost u okviru Connecting Classrooms projekta – Festival srednjoškolskog kratkog filma.

Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, te unapređenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave BiH.

Poziv za prijave ideja za film o temi “Proteklih 100 godina” bit će otvoren isključivo za učenike srednjih škola iz BiH.

Učenik-redatelj, zajedno s jednim nastavnikom, može se prijaviti do 18. marta s idejom za kratki film. Nakon odabira 15 najuspješnijih ideja, odabrani će usko raditi s filmskim stručnjakom na razvoju ideja i produkciji kratkog filma.

Sudionici će se 25. aprila okupiti na Festivalu u Sarajevu, gdje će sudjelovati na radionicama, diskusijama i druženju s kolegama, prikazati svoje filmove publici, te se natjecati za vrijedne nagrade za najbolje filmove.

Nakon Festivala, filmovi će biti dostavljeni u srednje škole širom BiH. Uz filmove, nastavnici će dobiti i audiovizualni priručnik za korištenje filma u obrazovne svrhe.

Projekt je dio Connecting Creatively projekta koji implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima, a financira Europska unija u sklopu programa “Sarajevo 2014”.

Projekt su danas na konferenciji za medije predstavili  ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson, direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović, selektorica Sarajevo Film Festivala ElmaTataragić, direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo Mensur Porović, te direktor Microsofta BiH Omar Krivošija, saopćeno je iz British Councila.

Posted by on 2015-03-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login