Sarajevo Film Festivalu nagrada Prvak regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) odabralo je Sarajevo Film Festival (SFF) za Prvaka regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi za 2016. godinu. Nagradu će direktoru festivala Mirsadu Purivatri zvanično uručiti generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović na svečanosti koja će biti održana danas u Sarajevu.

Nagrada Prvak regionalne saradnje predstavlja priznanje pojedincu ili instituciji za koju Vijeće za regionalnu saradnju i njegov generalni sekretar smatraju da je tokom prethodne godine najviše doprinijela razvoju regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Radi se o godišnjoj nagradi koja je uvedena 27. februara 2013. godine povodom pete godišnjice Vijeća. Prvi lauerat bio je Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA 2006, a nakon njega slijede Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija u jugoistočnoj Evropi (SEECEL), Sekretarijat Energetske zajednice (EnC) i Evropski fond za Balkan (EBF) kao prošlogodišnji dobitnik te nagrade.

SFF je, kao vodeći i najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi i među većima u Evropi, prepoznat zbog svojih kontinuiranih napora na promociji regionalnih filmskih dostignuća i talenata kao i zbog svoje posvećenosti razvoju i rastu zajedno sa regionom kao i za njega čineći ga tako dijelom svjetske filmske scene.

Program CineLink i Sarajevo Talent kampus u sklopu SFF-a doprinose unaprijeđenju regionalne saradnje na polju umjetnosti te vode međusobnoj toleranciji i razumijevanju u jugoistočnoj Evropi i van nje, saopćeno je iz RCC-a.

Posted by on 2017-03-15. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login