Sarajevo među 10 evropskih gradova koje ‘odmah treba posjetiti’

 Sarajevo

Sarajevo

Prema rezultatima istraživanja poznatog turističkog portala ‘Virtualtourist’ Sarajevo i Zagreb se nalaze među evropskim gradovima koje ‘odmah trebate posjetiti’.

Naime, prijestolnice Bosne i Hercegovine i Hrvatske uvrštene su među prvih deset najzanimljivijih evropskih gradova koje turistički radnici predlažu kao najatraktivnije turističke destinacije u Evropi.

Na popularnoj turističkoj stranici objašnjeno je kako se turiste vole voziti uspinjačom na zagrebački Gornji grad, gdje je kula Lotrščak i crkva sv. Marka.

Nadalje, pišu kako je zagrebačka katedrala atrakcija za sve zaljubljenike u arhitekturu i historiju, a crkvu na Markovom trgu jednostavno se mora vidjeti zbog njenog jedinstvenog krova.

‘U Sarajevu turisti mogu uživati u bogatim arhitektonskim oblicima, gosoprimstvu koje odlikuje Bosance, ukusnim ćevapima… To je najzanimljiviji glavni grad od zemalja na Balkanu’, navedeno je na ovom portalu.

Među mjestima koja se turistima preporučuju nalaze se Baščaršija, Gazi Husrev-begova džamija, Latinska ćuprija, Ratni tunel DB, Katedrala, Vječna vatra i Sebilj na Baščaršiji.

Baščaršiju opisuju kao ‘srce i dušu Sarajeva’ i upečatljivog podsjetnika na Osmansku prošlost, ali i mjesto gdje se nalaze poznati restorani, kafići, mjesta za odmor…

‘Prelijep ugođaj i neopisiv osjećaj smirenosti i opuštenosti samo vam govore da trebate provesti još nekoliko dodatnih sati ispijajući kafu i gledajući golubove koji se kreću naokolo’, napisao je na ovom portalu jedan od turista koji je posjetio Sarajevo.

Na prvom mjestu ove liste nalazi se ukrajinski Lviv, zatim Hamburg, Vilnius, Valencia, Porto, Valletta, Budimpešta, Riga…

Inače, Sarajevo je i prije ove liste u nekoliko navrata svrstavano među najzanimljivije evropske turističke destinacije.

Sarajevo je tako po preporuci ‘Lonely Planeta’, najpoznatijeg turističkog vodiča, ušlo u top 10 gradova na svijetu koje ‘treba svako posjetiti’.

Top 10 gradova prema njegovoj preporuci su Abu Dhabi (UAE), Charleston (SAD), Cork (Irska), Cuenca (Ekvador), Istanbul (Turska), Kyoto (Japan), Lecce (Italija), Sarajevo (BiH), Singapur, Vancouver (Kanada).

Posted by on 2013-07-30. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login