Sarajevo među gradovima s najlošijom kvalitetom zraka

Sarajevo: Zagađenje zraka

Obilježen je Svjetski dan okoliša i ozvaničen početak kampanje Breathe Life u Kantonu Sarajevo.

Zbog specifične geografske strukture, u Kantonu Sarajevo nije moguća disperzija atmosferskog zagađenja i zbog toga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ono umanjilo, ali i podići svijest javnosti o ovom problemu.

Tim povodom Program Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) organizirao je u subotu, 1. juna 2019. godine, u Sarajevu poseban događaj za medije fokusiran na zagađenje zraka, temu Svjetskog dana okoliša 2019. godine. Svoj rad, inicijative i aktivnosti za poboljšanje i efikasnu komunikaciju kvalitete zraka predstavile su nadležne institucije, te nekoliko lokalnih i međunarodnih organizacija i eksperata.

“Program UN-a za okoliš u Bosni i Hercegovini radi s domaćim institucijama na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom zraka, primarno kroz ulaganja u infrastrukturu, alate i razvoj kapaciteta za mjerenje, kao i načine komuniciranje stanja kvaliteta zraka i podizanja javne svijesti”, kazala je Amina Omičević, predstavnica Programa EU-a za okoliš u BiH.

Kroz globalnu BreatheLife kampanju, kojoj se Kanton Sarajevo pridružio prošle godine, dodala je Omičević, podržat ćemo napore nadležnih institucija da bolje, češće i jasnije komuniciraju s građanima o ovom problemu i tako mobiliziramo zajedničku akciju za bolji kvalitet zraka.

Ovom prilikom ozvaničen je i početak BreatheLife kampanje u Kantonu Sarajevo, koji ima probleme sa zagađenjem zraka, naročito u zimskom periodu.

“Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike. Zato je naše opredjeljenje da svakodnevno, u skladu s raspoloživim resursima, iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energijsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje. U funkciji ostvarivanja ovih ciljeva, stalno tražimo saveznike i partnere i zato smo zahvalni UNEP-u na kampanjama u koje nas uključuje”, istakao je Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Posted by on 2019-06-01. Filed under Ekologija, Magazin, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login