Sarajevo među najzagađenijim gradovima svijeta

zagađenje Sarajevo

zagađenje Sarajevo

Nepovoljni vremenski uvjeti ali i loženje štetnih materijala su Sarajevo doveli na vrh ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu. Građanima je upućeno upozorenje da ograničenje kretanje i fizičke aktivnosti.

Prema mjerenjima koje objavljuje NVO Ekoakcija, a na temelju mjernih stanica u većim gradovima u BiH, vrijednosti opasnih materija u zraku, odnosno, zagađenost zraka u Sarajevu uveliko je premašila vrijednosti od 300 mikro-grama po kubičnom metru, a sve preko te vrijednosti nosi oznaku “OPASNO”.

Spas u maskama?
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (ZZJZ KS) izdao je preporuke za stanovništvo “da smanji kretanje i fizičke aktivnosti na otvorenom u periodu povišenih koncentracija kao jedna od osnovnih mjera samozaštite”. Mnogi se pokušavaju zaštiti maskama, no čini se da ni to nije dovoljno.

Preporuke ZZJZ KS posebno se odnose na “trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike na koje ovako zagađen zrak ima najviše negativnog utjecaja”. Ipak, od svakodnevnih obaveza se ne može pobjeći, a ako nema maske, poslužit će i maramica.
zagađenje, Sarajevo

zagađenje, Sarajevo

Zagađenju zraka u Sarajevu prvenstveno pridonosi nekontrolirano loženje štetnih materijala. Cijene energenata iz godine u godinu rastu, životni standard građana opada. Cijena ogrevnog drveta u prosjeku je 110 KM (55 eura) po kubnom metru, pa mnogi lože i nekvalitetan ugalj, plastiku, gumu… Sistemi centralnog grijanja nisu veliki zagađivači, ali i ne pomažu mnogo u trenutnoj situaciji.

Zagađenju zraka u glavnom gradu BiH bitno doprinose i motorna vozila. Procjenjuje se da u BiH ima preko milion vozila, od čega najviše u Sarajevu, oko 150.000. Prosječna starost vozila u BiH je 17 godina, a dizelaši su još uvijek popularni zbog “izdržljivosti” i cijene.

Posted by on 2018-12-06. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login