Sarajevo na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova

Sarajevo se našlo među 66 novih gradova uvrštenih na UNESCO-ovu listu kreativnih gradova.

Sarajevo
Sarajevo

Povodom Svjetskog dana gradova, koji se obilježava 31. oktobra, UNESCO je odredio 66 gradskih naselja koja će se pridružiti mreži kreativnih gradova, a koja sada broji ukupno 246 članova.

Kako se navodi u saopćenju UNESCO-a, mreža okuplja gradove koji svoj razvoj temelje na kreativnosti, bilo da se radi o muzici, umjetnosti, narodnim zanatima, dizajnu, filmu, književnosti, digitalnoj umjetnosti, gastronomiji…

Sarajevo je prepoznato u oblasti filma, a čemu značajan doprinos zasigurno daje Sarajevo Film Festival.

  • Ovi gradovi širom svijeta, svaki na svoj način, čine kulturu stubom, a ne dodatkom njihove strategije, kaže generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, naglašavajući kako to pogoduje političkim i društvenim inovacijama te kako je posebno važno za mlade generacije.

Pored Sarajeva, kao “filmski gradovi” na listu su uvršteni Valladolid (Španija), Potsdam (Njemačka), Mumbai (Indija) i Wellington (Novi Zeland), a kada je riječ o gradovima iz regije, Vranje iz Srbije se također našlo na listi zbog doprinosa muzici.

Posted by on 2019-10-31. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login