Sarajevo – Otvorena izložba ‘Muzej je zatvoren’

The Museum is Closed

The Museum is Closed

U Sarajevu je predstavljen projekt “The Museum is closed“ italijanskog umjetnika Emanuela Mascionija, koji je nadahnut autorovim putovanjima po svijetu.

Nakon pet godina, 30 odabranih fotografija urađenih po Sjeveru Evrope, Teksasu, Italiji i ponajviše na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, izložene su u gradu u kojem je projekt i započeo, Sarajevu.

Serija fotografija nastaje na jednom putovanju u Sarajevo 2012. godine. Mascioni je šetajući gradom želio posjetiti Zemaljski muzej BiH, ali Muzej je bio zatvoren, na a fasadi Muzeja bio je natpis “The Museum is Closed”.

-Ovo je duga priča jer sam zadnjih 20 godina putovao i posjećivao muzeje. Kada sam došao ovdje i vidio da je muzej zatvoren, mislio sam da se radi o umjetničkoj instalaciji, napravio sam fotografiju i pokušao ući, ali kada sam shvatio da je Muzej stvarno zatvoren, uvidio sam da sve ono što se nalazi izvan muzeja utječe na situaciju unutar njega i nalazi se unutar njega. Počeo sam fotografisati segmente koji čine ovu situaciju i to mi je stvorilo dodatnu inspiraciju i veći prostor za istraživanje u području vaninstitucionalne umjetnosti i onog što se dešava izvan tih vrata i na neki način kroz ovu izložbu pokušavam tu ulicu i vaninstitucionalni prostor vratiti unutar institucije – kazao je Emanuel Mascioni na konferenciji za medije upriličenoj danas prije otvaranja izložbe.

Marica Filipović iz Zemaljskog muzeja BiH rekla je da joj je drago što se i ovom izložbom skreće pažnja na institucije kulture u BiH.

Izložba fotografija Emanuela Mascionija postavljena je u Historijskom muzeju. Umjetnik putujući slika nelogičnosti, stvari kojima nije mjesto u vremenu i prostoru.

Večeras u galeriji Brodac bit će predstavljen i časopis o umjetnosti i kulturi „Tellall“.

Kako je rekao Mak Hubijar, urednik časopisa, ovo je nulti broj koji između ostalog ima za cilj da sarađuje sa mladim historičarima umjetnosti i kritičarima.

Posted by on 2017-07-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login