Sarajevo: Otvorena izložba povodom 70 godina Srednje škole primijenjenih umjetnosti

izložba U povodu obilježavanja 70 godina rada Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo sinoć je u “Centru za kulturu Mostar” otvorena izložba učenika te škole.

Kako je u izjavi za Fenu kazao direktor škole Mensur Porović izložba će bit otvorena desetak dana a izloženi su radovi učenika poslijednjih nekoliko generacija koji su pohađali tu školu.

Po njegovim riječima, izloženi su radovi učenika svih odsjeka – slikarstvo, kiparstvo, tekstilni dizajn, oblikovanje u metalu, grafički dizajn, oprema knjige, a zastupljen je i veliki broj tehnika.

Inače, Škola umjetničkih zanata u Sarajevu osnovana je u vrijeme uprave austrougarske monarhije u Bosni. Današnja zgrada škole sagrađena je 1893. godine. Od 1945. godine, kao škola likovnog opredjeljenja, snažno se uključuje u podsticaj razvoja likovnih i primjenjenih umjetnosti, tako da danas u svim oblastima, kao i u oblasti likovne pedagogije, gotovo da i nema značajne ličnosti u BiH koja nije prošla kroz spomenutu školu.

Uz Voju Dimitrijevića, prvi profesori bili su Ismet Mujezinović, Roman Petrović, Mica Todorović, Sigo Sumereker, Hasan Grapčanović, Hakija Kulenović i Rizah Štetić.

Posted by on 2015-09-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login