Sarajevo prepuno turista

Sarajevo, turistiTuristička sezona u Kantonu Sarajevo odvija se izuzetno zadovoljavajuće, grad je prepun turista, a očekivani pad turista u julu nije uslijedio – podaci su koje je Feni kazala glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

U junu je u Sarajevu boravilo oko 32.000 turista i ostvarili su ukupno 58.924 noćenja.

Broj turista u junu ove godine povećan je za 9,8 posto u odnosu na juni mjesec 2012. godine, a broj noćenja je povećan za 6,9 posto.

Najviše turista je bilo iz Turske, Hrvatske, Slovenije, Južne Koreje, Srbije, SAD-a te Austrije, Njemačke, Francuske i Kuvajta.

Turisti su se u prosjeku zadržavali 1,8 noćenja, a najduže su boravili turisti iz Katara i ostvarili su 6,9 noćenja, slijede turisti iz Kuvajta s 5,1 noćenjem, iz Saudijske Arabije s 3,6 noćenja, Rusije s 3,4 noćenja te iz Latvije s 3,1 noćenjem i iz SAD-a sa tri ostvarena noćenja.

Kanton Sarajevo u junu su posjetili turisti iz 101 države svijeta.

Popunjenost kapaciteta smještaja u junu je iznosila 57,5 posto s aspekta popunjenosti soba i 26,8 posto s aspekta popunjenosti kreveta.

Najviši procent iskorištenost imali su smještajni objekti na području općine Ilidža.

Turistima je kao i do sada najzanimljivije uže jezgro grada, Baščaršija, vjerski objekti u centru grada i muzeji.

Iskazano je i veliko interesovanje za sarajevski tunel spasa, Vrelo Bosne i Skakavac, ali i olimpijske planine i Bijambare.

Hadžiefendić-Mešić navodi da turisti obično poslije boravka na planinama produžavaju boravak obilaskom Lukomira.

Posted by on 2013-07-15. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login