Sarajevo Sevdah Fest od 25. do 30. juna

Sarajevo Sevdah Fest

Sarajevo Sevdah Fest

Sarajevo Sevdah Fest, njegovo treće izdanje, bit će održano od 25. do 30. juna u Bosanskom kulturnom centru.

Tokom šest festivalskih noći publici će se predstaviti nekoliko najboljih i najinteresantnijih muzičara iz BiH, ali i inostranstva koji će svaki na svoj način predstaviti jedinstvene pristupe tradicionalnoj narodnoj pjesmi sevdalinci.

Sarajevskoj će se publici predstaviti Marija Šestić & DrAmmar Project, Shaderwan Code, Cristina Soler & Pacoseco trío, Divanhana, Amira Medunjanin ft. Reka-Balkan River of Music i Mostar Sevdah Reunion.

‘Drago nam je što SSF postaje tradicionalna manifestacija i već sada možemo reći da smo postali pravi brend. Ovo je ozbiljna priča koja na jednom mjestu okupi veliki broj kvalitetnih izvođača i ljubitelja sevdalinki. Bit će to sigurno šest prelijepih dana u BKC-u’ – kazao je idejni tvorac Festivala Vlado Cabrera.

Osim festivalskog programa, ove godine će u okviru SSF-a biti održan i pretprogramom koji će trajati od 17. do 21. juna, gdje će priliku da nastupe dobiti mlade i talentirane sevdalije.

‘Naša velika želja je na pravi način promovirati i popularizirati sevdah. Zbog toga ćemo u pretprogramu dati priliku mladima da nešto nauče od iskusnijih kolega. Pokušat ćemo na najbolji način približi bosansku izvornu pjesmu svima. Jedino je na taj način možemo sačuvati’ – ističe Cabrera.

Sarajevo Sevdah Fest namijenjen je očuvanju i promociji sevdalinke kao kulturno-historijske tradicije BiH, te očuvanju i promociji sevdaha među mladima.

Također, jedan od ciljeva je i stavljanje sevdalinke na mjesto koje joj i pripada kao kulturnom blagu i jedinstvenom, izvornom kulturnom proizvodu BiH.

Cijena karata za Festival u pretprodaji iznosit će 10KM, a na dan koncerata 15 KM, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.

Posted by on 2013-05-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login