Sarajevo: Spomenik papi Ivanu Pavlu II bit će otkriven 30. aprila

Ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu, 30. aprila biće otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II, javlja Anadolija.

Sarajevo katedralaNa konferenciji za novinare, predstavnici Nadbiskupije vrhbosanske i hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, kao nositelji projekta, izrazili su nadu da će ovaj spomenik biti dodatni simbol mira i dijaloga, te da će biti novi simbol grada Sarajeva.

Kardinal Vinko Puljić istakao je kako je osnovni razlog za postavljanje ovog spomenika taj da papa Ivan Pavle II, koji se toliko borio za mir u Bosni i Hercegovini, ne smije biti zaboravljen. Papa je govorio o miru, jednakim pravima i čuvanju dostojanstva čovjeka, dodao je Puljić, te spomenik treba biti poruka svima da budu graditelji mira, kako je to poručivao i papa.

“Želim se zahvaliti svim ljudima koji su prepoznali i podržali ovaj projekat. Na poseban način zahvaljujem svim donatorima koji će nam pomoći da sve pokrijemo. Nema zemlje koju je papa pohodio, da nije spomenik napravljen. U Hrvatskoj ih ima sigurno desetak, a mi smo sada možda jedna od posljenjih zemalja koja mu postavlja spomenik”, istakao je Puljić.

Projekat je koštao 480.000 KM, a 4. aprila biće priređena i donatorska večera u hotelu Evropa u Sarajevu, rekao je Puljić, dodavši kako spomenik nije “stvar samo Crkve, već svih građana BiH”. Kada bude organizovan sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, 30. aprila, nakon podnevne mise biće upriličen program otkrivanja i blagoslova spomenika, dodao je Puljić.

Predsjednik hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjo Topić podsjetio je da se inicijativa za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu u Sarajevu rodila nedugo nakon njegove smrti.

“Ivan Pavle II je čovjek koji je crkvu obnovio i otvorio je više svijetu. Papa je spajao ono što za mnoge izgleda nespojivo, spajao je suprotnosti. U BiH je dolazio dva puta, a susretao se i sa predstavnicima drugih vjera. Kod njega je to bilo nešto što je smatrao važnim i obaveznim, a nije bilo usiljeno”, rekao je Topić.

Podsjetio je da je papa priznao BiH mjesec dana nakon referenduma, dodavši da je on vidio važnost ekumenizma i dijaloga u BiH.

Oblikovanje, izlijevanje, te i troškovi uređenja prostora ispred Sarajevske katedrale ulaze u iznos od 480.000 KM. Spomenik papi Ivanu Pavlu II biće izliven u siluminiju, a visok je 2,92 metra, te zauzima prostor od 12 metara kvadratnih ukupno. Pored detalja na licu, papa će imati i solideo, papinsku kapu, što su manje izmjene u odnosu na prvobitnu maketu. Spomenik, kojeg je izradio kipar Hrvoje Urumović, trenutno se izliva na Likovnoj Akademiji u Zagrebu.

Posted by on 2014-03-24. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login