Sarajevo: Sve više nelegalno postavljenih ljetnih bašti

Sarajevo, ljetna baštaJedna od tema na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad bila je i o ilegalnim prodavačima koji svakodnevno okupiraju most Latinska ćuprija te brojne druge znamenitosti ovog područja na taj način narušavajući izgled samog centra grada.

Prema mišljenjima brojnih vijećnika, te lokacije nisu pogodne za prodaju voća, povrća, CD-ova i kojekakvih suvenira, prvenstveno jer su to turističke atrakcije.

Most Latinska ćuprija jedna je od atrakcija turistima koji dođu da slikaju mjesto gdje je počeo Prvi svjetski rat, a u pozadini imaju paradajz, paprike i kukuruz… Onda se tu ostavljaju i velike količine smeća i mislim da je to ruglo za jedan glavni grad – kazao je vijećnik Mustafa Resić.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić ističe da ljudi moraju preživljavati na neki način, ali da ipak nije lijepo vidjeti takav prizor u centru grada.

Za to je kriva Kantonalna inspekcija. Nijedna općina nema nadležnu službu koja će sankcionirati ove ilegalne prodavače. Naši komunalni inspektori mogu samo napraviti zapisnik, ali ne i kazniti ih. Međutim, nije problem samo tu.

Dosta žalbi imamo i na ljetne bašte, gdje vlasnici stolove i stolice iznesu na ulicu van dozvoljenih granica, a inspekcija ni tu ne radi svoj posao. Najbolji primjer je Ferhadija. Svi vlasnici kafića u ovoj ulici odstupili su od izdatih rješenja – ističe Hadžibajrić.

Heni Erduan Ćesir, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, navodi kako inspekcija ipak radi svoj posao. Samo u ovoj godini broj ilegalnih prodavača smanjili su za 70 posto.

To su naše svakodnevne aktivnosti i mi smo do sada izdali bezbroj prekršajnih naloga i smanjili broj ilegalnih prodavača, ali očigledno da to nije neko dugoročno rješenje. I pored kazni, oni opet rade isto. Što se ljetnih bašti tiče, razgovarao sam s načelnicima i dogovorili smo da njihovi komunalni inspektori naprave zapisnik te ga proslijede nama, nakon čega ćemo poduzeti određene mjere – riječi su Ćesira.

Jedan od primjera nepoštivanja rješenja o radu koji nije sankcioniran je i kafić “Taboo”. Naime, zbog policijskih izvještaja o ilegalnim poslovima koji se tu obavljaju mi smo njima ukinuli rješenje o obavljanju djelatnosti, ali oni i dalje rade te su pored toga stolove i stolice u ljetnoj bašti iznijeli van dozvoljenih granica – kaže Hadžibajrić.

Posted by on 2011-08-03. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login