Sarajevo: U “Pionirskoj dolini” rođeno mladunče lava

Zoo, lavLav “Rily” i lavica “Sarajčica” u Rekreaciono-zabanom centru “Pionirska dolina” i zoo vrt dobili su prinovu. Prvi put od postojanja zoo vrta, u “Pionirskoj dolini”, lavica je na svijet donijela zdravo mladunče, saopćeno je iz KJKP “Park”.

Lavica “Sarajčica” samo osam mjeseci nakon što je došla u “Pionirsku dolinu” prije nešto više od 10 dana na svijet je donijela mlado. Lav “Rily” u “Pionirsku dolinu” stigao je prošle godine u martu i prvi je lav koji je nakon ratnog razaranja stigao u jedini bosanskohercegovački zoo vrt.

Po riječima upravnika Esada Tajića, mali lav trenutno je dobrog zdravstvenog stanja, boravi s majkom – lavicom u zatvorenom dijelu moderne nastambe, ali i otac “Rily” povremeno boravi u susjednoj prostoriji nastambe kako bi se navikao na mladunče.

Lavica je također trenutno dobrog zdravstvenog stanja, vrlo je brižna prema mladunčetu i hrani ga mlijekom, a kao i mlado, za sada se ponaša u skladu sa svojom vrstom i porijeklom.

– Vrlo smo radosni i ponosni na mladunče lava koje je rođeno u našem zoo vrtu. Prošlo je samo osam mjeseci kako je lavica došla u naš zoo vrt. Više od dvadeset godina nakon rata prvi put smo bili u prilici da imamo ovakve egzotične vrste zvijeri, prvi put smo morali omogućiti sve uslove da lav i lavica borave zajedno u istom prostoru, da se naviknu jedno na druge, a poslije vrlo kratkog vremena već je na svijet stiglo i prvo mladunče. Mi smo zaista ponosni i sretni, jer ovo je jedina i prava potvrda da smo zaista kvalitetno i stručno uradili svoj posao. Sretan sam i što smo ispunili svoja obećanja data građanima početkom ove godine, a to je da ćemo ubrzo u našem zoo vrtu imati i laviće. Ovo je na kraju i kruna mog, ali i rada našeg zoo vrta i “Pionirske doline” – kazao je Tajić.

Kako ističe, bitno je napomenuti da je odgoj i držanje ovakve vrste zvijeri uvijek rizičano i da će tek poslije dva mjeseca biti sigurniji u procjenama zdravstvenog stanja i opstanka mladunčeta. Za sada lavica mlijekom hrani svoje mladunče, a praksa u zoo vrtovima je da mladunče čovjek ne dira rukama, da što manje ljudi ulazi u prostor nastambe, pa stoga još nisu ni sigurni u spol mladunčeta.

– Nakon isteka tog roka od dva mjeseca, mladunče lava dobit će i svog “kuma” kojeg ćemo odabrati u kampanji koju planiramo realizirati sa radiom “Antena Sarajevo”. Naime zahvaljujući medijskoj pažnji i saradnji koju je naš zoo vrt ostvario s “Antena Sarajevo” tokom projekta “Prvi put nakon rata lavovi u Pionirskoj dolini” odlučeno je “kum mladunčetu bude Antena Sarajevo koji će u svojoj kampanji odabrati najljepše ime za mladog lava, a koje će pak predložiti građani, odnosno slušaoci tog radija i posjetioci “Pionirske doline” – navodi Tajić.

Mladunče lava određeno vrijeme posjetioci “Pionirske doline” neće moći vidjeti u otvorenom dijelu nastambe.

Posted by on 2014-09-18. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login