Sarajevo u prošlom mjesecu posjetilo više od 30.000 turista

turisti, SarajevoKanton Sarajevo u proteklom mjesecu posjetila su 31.964 turista, ostvarili su 63.715 noćenja što je za 8,1 posto više u odnosu na juni 2013. godine, a najviše su bili zainteresirani za dešavanja u samom gradu.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić za Agenciju Fena je kazala da je u junu prošle godine zabilježena špica sezone te da je bilo teško  očekivati da će se to ponoviti i u ovoj godini, ali da je zbog velikog broja dešavanja u gradu, povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, broj evidentiranih turista ipak povećan.

– Svaka godina i svaki mjesec nam donesu neko iznenađenje, u junu je znatno povećan broj noćenja što je fantastično – kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Turisti su osim dešavanja u gradu koja su vezana za stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata bili zainteresirani za posjete spomeniku prirode Vrelo Bosne, a u prosjeku su se zadržavali dvije noći i tri dana.

Izostale su ture prema selu Lukomir na Bjelašnici, Igmanu i Bjelašnici.

Najbrojniji gosti bili su Turci, a slijede turisti iz Hrvatske, Južne Koreje, Njemačke, Slovenije, Francuske, Srbije, Austrije i Italije.

Hadžiefendić-Mešić je istakla i da je veliki broj turista evidentiran i u prvoj polovini jula iako to nije očekivano zbog ramazana, mjeseca posta kod muslimana, kada je obično bilježena stagnacija ili pad broja turista.

Turistička sezona će biti pomjerena u august i septembar zbog najavljenih velikih grupa turista iz arapskih zemalja.

– To su turisiti koji ostaju duže, i do sedam dana, značajni su kupci, a interesiraju ih grad, kulturno-historijsko naslijeđe i okruženje – navela je Hadžiefendić-Mešić te dodala da su impresionirani prirodom, selima i generalno prirodnim naslijeđem.

Posted by on 2014-07-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login