Sarajevo: U subotu veliki protest Prijatelja životinja

Povodom posljednjeg primjera neviđene brutalnosti u našem gradu, kom prilikom je grupa individua uzela skupno učešće u nelegalnoj, brutalnoj borbi pasa, u kojoj je pit bull u vlasništvu jednog od pomenutih bio huškan na napuštenog psa lutalicu, koji je nemoćan da se odbrani i kojega se kida, grize i svirepo povređuje, Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini, kao i brojni građani koji su bili u prilici da vide snimak ove neviđene monstruozne brutalnosti objavljene na Facebooku, podnijeli su krivične prijave protiv počinilaca ovog zlodjela, sa zahtijevom da se sprovede puna kriminalistička istraga o ovom slučaju, te da se počinioci kazne, budući da su nedvojbeno prekršene odredbe kako Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja tako i odredbe Krivičnog zakona Federacije BiH.

Protest Prijatelja životinja u BiH

Protest Prijatelja životinja u BiH

Napuštenom psu koji je žrtvom ove neviđene brutalnosti i perverznog iživljavanja dotičnih persona, žrtvom huškanja namjerno je nanošena patnja, bol, namjerno je mučena, izložena stresu i strahu. I zato počinioci moraju odgovarati.

Činjenica je da ovo nije izoliran slučaj, te da se nezakonito nasilje provodi nad životinjama svakodnevno, te da su nazakonite borbe pasa realnost i svakodnevnica, kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH, da se često napušteni psi lutalice nezakonito hvataju i koriste kao meso za treniranje drugih životinja koje se koriste u svrhe borbi pasa.

Na žalost, do sada nadležni organi nisu ništa učinili na pokretanju šire istrage, identifikaciji počinilaca, njihovom kažnjavanju i zaustavljaju prakse koja predstavlja teško krivično djelo.

S tim u vezi zahtijevamo od nadležnih organa MUPa da prošire istragu u vezi nezakonitih borbi pasa općenito i provedu sve radnje iz njihove nadležnosti kako bi se organizatori istih kaznili najvećom mogućom zatvorskom kaznom.

Apelujemo na građane da se aktivno uključe u borbu za pravedno, zdravo društvo, da prijave sve slučajeve nasilja nad životinjama i svako postupanje protivno Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja i Krivičnom zakonu, policiji, inspekcijskim organima, tužilaštvu, ili udruženjima za zaštitu životinja.

Nasilje nad životinjama uvijek vodi nasilju nad ljudima i zato ga moramo zaustaviti i sve počinioce primjereno kazniti. Svako okretanje očiju od istog jeste saučesništvo! Humanizirajmo naše društvo, ne dozvolimo da izopačenost, i monstrozna brutalnost prolaze nekažnjeno.

“Dođite i pridružite nam se u mirnim protestima u subotu, 20. marta 2010. godine ispred sarajevske Katedrale, tačno u podne. Za pravdu, za humanost, protiv nasilja nad životinjama, protiv brutalnosti!”, pozivaju prijatelji životinja u BiH.

Posted by on 2010-03-18. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login