Sarajevo: Zbog čega je sve ugroženije snabdijevanje vodom?

Sarajevo

Sarajevo

Aktivisti Inicijative „Borba za život“ su ukazali na mnoge probleme koji mogu trajno ugroziti vodosnabdijevanje u Kantonu Sarajevu. Novinar i ekolog Hajdar Arifagić upozorio je na moguće posljedice izgradnje nekih stambenih objekata navodeći da građani moraju voditi brigu o tome ko, šta i gdje gradi sa stanovišta zaštite životne sredine.

“Mnogo je problema napravljeno u gradu jer se građani nisu oglasili ili što nisu iskoristili svoje pravo da dobiju prave informacije i zaustave investicije koje će imati negativan uticaj na životnu sredinu. Na Čengić Vili se gradi 600 stanova, a mi uopće ne znamo odakle će taj objekat dobiti struju, vodu i gdje će ići kanalizacija. Bojim se da će se sve to ulkalkulirati u postojeće sisteme, koji će vremenom atrofirati i postati neupotrebljivi”, kazao je Arifagić.

Balijan: Ovo nije na dobrobit društva!

Profesor Dalibor Balijan rekao je da su u proceduri izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo koje omogućavaju intenziviranje stambene izgradnje na bilo kojem mjestu u Sarajevu.

“To neće ostvariti održivi razvoj niti dobrobit svih slojeva društva”, smatra Balijan, te podsjeća da centralni sistem vodosnadbijevanja zadovoljava 41 posto od ukupnih potreba.

U pogledu izdašnosti postojećih izvorišta vodosnabdijevanja aktivist Anes Podrić mišljenja je „da se održiva izdašnost bunarskih postrojenja (količina 700 litara u sekundi) pumpa tri do četiri puta više“.

Podrić: Sarajevo gubi 75 posto vode!

“To može dovesti do značajnih posljedica za podzemni rezervoar. Sarajevo gubi 75 procenata vode, i svake naredne godine taj procent se uvećava za jedan, što znači da će naredne godine 20.000 stanovnika više biti pogođeno nekim oblikom redukcije”, naglasio je Podrić.

Da nema odgovornog odnosa prema vodi pokazuje i činjenica da „nikada nije urađena strateška procjena utjecaja na okoliš, čiju je izradu hitno zahtijevao KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

“Štaviše, stambena izgradnja na području Igmana i Bjelašnice, legalna i nelegalna, je intenzivirana, uz najavu dramatične ekspanzije, posebno na području Prečkog polja, neposredno iznad Bijele rijeke koja je jedna od tri preostala moguća izvora snadbijevanja pitkom vodom grada Sarajeva”, izjavio je Podrić.

Majstorović: I klimatske promjene će štetiti Sarajevu

Također, jedan od aktivista Inicijative, klimatolog Željko Majstorović naveo je da su u toku klimatske promjene, koje mogu izazvati dramatične poplave i dugotrajne suše, što dovodi da „vodni bilansi nisu isti“.

U tim okolnostima ne postoje bilo kakvi planovi za umanjenje rizika izazvanog promjenom klime.

Na prezentaciji o problemima vodosnabdijevanja aktivisti su pozvali građane da se pridruže Inicijativi „Borba za život“, koja će se baviti i pitanjima zašto nije urađena strateška procjena uticaja na okoliš i u čijoj je nadležnosti provođenje dugoročnog plana vodosnabdijevanja.

Podijelite ovu vijest:

Posted by on 2015-10-20. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login