Sarajevska filharmonija pokreće program “Klasika u doba korone”

Sarajevska filharmonija zaje počinje jedinstven program na društvenim mrežama kojim će olakšati teško breme vremena kroz koje prolaze građani usljed pandemije koronavirusa, a bit će realizovan pod nazivom “Klasika u doba korone”.

Sarajevska filharmonija
Sarajevska filharmonija

Direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić navodi da nije slučajno za početak tog projekta izabran 6. april, jer se na taj način želi još jednom pokazati da filharmonija čini neodvojiv dio sarajevskog bića. Program je osmišljen za sve generacije, za one koji su ljubitelji klasične muzike, kao i one koji će tek kročiti u taj svijet.

“Okolnosti su takve da kao orkestar ne možemo raditi zajedno, ali već smo otpočeli aktivnosti koje će nam pomoći da se u što kraćem periodu ponovo vratimo na scenu i zablistamo u punom sjaju. Radimo na programu za početak nove sezone predviđajući koje posljedice možemo imati nakon što pandemija prođe. Ponudit ćemo povratak publici u stilu i kvalitetu kakvog naša publika zaslužuje”, saopćili su iz Sarajevske filharmonije.

Osmišljen je i Dječiji kutak koji će na originalan način i određenu interakciju doći do svakog djeteta. U posljednjih deset godina na dječijim projektima rade sa Mariom Drmaćem koji je davao sve od sebe da ostvari komunikaciju između orkestra i najmlađe publike.

“Ovaj put je Drmać prevazišao sam sebe i uz našu pomoć kreirao veoma zabavne i poučne video zapise. Uz ovo imat ćemo i Preporuku dana, šta poslušati, pogledati. Nastojat ćemo da u ovu ideju uključimo što veći broj ljudi iz različitih segmenata društva. Birajući preporuke imamo na umu da se klasična muzika jako dugo koristi u terapeutske svrhe, opušta i motivira nas da koristimo našu sposobnost apstraktnog razmišljanja i zasigurno je jedan od važnih instrumenata da prebrodimo ova teška vremena”, navode iz Filharmonije.

U konačnici, članovi orkestra poručuju: “Ovo je bitka u kojoj svi učestvujemo, svi smo vojnici na prvoj liniji odbrane. U ovom trenutku ne preispitujemo odluke nadležnih već provodimo naredbe kako bi u što kraćem vremenu i što efikasnije pobijedili. Od nas se očekuje da damo sve od sebe, najbolje što možemo. U ovoj borbi je i Sarajevska filharmonija”.

Posted by on 2020-04-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login