Sarajevska zima: Filmova kao u priči

Sarajevska zima

Sarajevska zima

Filmski program Sarajevske zime krenuće sutra u art-kinu Kriterion, gdje će koreanska umjetnička grupa Nine Dragon Heads predstaviti svoj dokumentarni film “Difference Screen” (Različiti pogledi).

Ovaj program donosi skrivene, neočekivane i često vrlo humane poglede na različitosti zemalja iz kojih dolaze njihovi autori, a koji su kreirani recentnim događajima u njihovoj historiji. Zajednička tema svih filmova unutar ovog predstavljanja je pokret i migracija između granica i kultura.

A u Kinoteci će narednog dana, 10. februara biti prikazan film koji će publici vratiti sjećanja na period koji je trajno promijenio tok historije u cijeloj Evropi, “Atentat u Sarajevu” Veljka Bulajića. Ovaj film je prvo Bulajićevo djelo realizirano nakon iznimnog uspjeha ratne epopeje “Bitka na Neretvi”, a predstavlja zanimljivu rekonstrukciju dešavanja neposredno uoči atentata i na dan atentata koji je poslužio kao formalni povod za izbijanje rata. Film će biti prikazan još jednom 21. februara.

Crnogorska ostvarenja

Sarajevska zima će u okviru filmskog programa predstaviti i izbor crnogorskih filmova. Ovaj mini-program biće u Meeting Pointu, i trajat će od 16. do 18. februara. Selekcija donosi deset filmova a otvoriće je “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa” Nikole Vukčevića, koji je snimljen prošle godine i u kojem glumi i Emir Hadžihafizbegović. Isti dan, 16. februara, biće prikazan i “Voskresenja ne biva bez smrti” Edoarda Bencivenge. U naredna dva dana biće prikazani i filmovi “Eho” Milane Jovanović, “Equilibrum Vitae” Vuka Markovića, “Intro” Ivana Salatića, “Poslednje poglavlje” Nemanje Bečanovića, “Balkan Blues” Srđana Stojanovića, “Krug” Gojka Berkuljana, “Pisaća mašina” Senada Šahmanovića i “Mali ljubavni bog” Željka Sošića.

Sedmica japanskog filma trajat će od 21. do 25. februara. U okviru selekcije, u kinu Meeting Point, biće prikazano pet ostvarenja koja su nastala šezdesetih godina prošlog stoljeća. Program će otvoriti dva filma o nindžama – “Priča o nindžama” (Shinobi no Mono) iz 1962, u režiji Satsua Yamamotoa i “Priča o nindžama 2 – Povratak” (Zoku Shinobi no Mono) iz 1963. “Hronika klana Sanada” (Sanada Fuunroku) Tai Kata iz 1963. biće 22. februara, dok će “Glumčeva osveta” (Yukinoye Henge), Kona Ichikawe biti na programu narednog dana. Dva filma o samurajima biće prikazana 24. i 25. februara –  “Samuraj lutalica” iz 1964. koji je režirao Tai Kato i “Samuraj špijun”, Masahira Shinode, snimljen 1965.

Bollywood u Kinoteci

U martu će krenuti i Sedmica indijskog filma, koja donosi osam naslova iz najproduktivnije kinematografije svijeta. Program 3. marta otvara drama “Mirch Masala” Ketana Mehta iz 1987, a dan kasnije biće komedija “Tri idiota” Rajkumara Hiranija, iz 2009. “Stri” Sethua Madhavana iz 1995. biće 5. marta, Jabbar Patelov “Ek Hota Vudishak”, iz 1991. na programu je narednog dana, dok je 7. marta na programu  “Parinamam” iz 2003. Indijska selekcija će u Sarajevo donijeti i mjuzikl “Coctail” Homi Adajanie iz 2012, koji će biti prikazan za Dan žena, a do završetka biće održane projekcije filmova “Zindagi Na Milegi Dobara” Zoye Akhtar, snimljen 2011. (9. mart) i “Marupakkam” iz 1990, reditelja Sethu Madhavana. Svi filmovi iz ovog programa biće prikazivani u Kinoteci.

Za sami kraj filmske selekcije 30. Sarajevske zime pripremljen je ekskluzivitet. Naime, 19. marta, u Cinema Cityju biće održana premijera filma francuskog intelektualca Bernarda Henri Levija, “Zakletva iz Tobruka” (Le Serment de Tobruk). Film je snimljen 2012. i u prvom licu govori o libijskim protestima koji su doveli do golemih promjena u ovoj zemlji. Film je prikazan u Cannesu, a reakcije kritičara su bile prilično pozitivne. Koliku je pažnju izazvao Levy filmom, koji je u program Cannesa ušao tek naknadno, dovoljno govori činjenica da su američka prava za film kupila braća Weinstein i da su film kasnije promovisali kao djelo “evropskog Michaela Moorea”. Bilo kako bilo, ovo je vjerovatno najzanimljivije filmsko djelo koje će ponuditi ovogodišnja Sarajevska zima.

Domaći dokumentarci

Unutar filmskog programa Sarajevske zime publika će moći uživati u izboru bh. dokumentarnih filmova koje donosi Filmski centar Sarajevo. Tako će u Međunarodnom univerzitetu Sarajevo (IUS) na Ilidži biti prikazani filmovi “Kasabe” Mirze Idrizovića, “Ime čovjeka” Bakira Tanovića, “Đaci pješaci” Vefika Hadžismajlovića, “U zavjetrini vremena” Vlatka Filipovića, “Planinci” Hajrudina Krvavca, “Posljednji krug” Pjera Majhirovskog, “Kesonci” Bakira Tanovića (5. mart), “Gdje su nekad rasli mladi orasi” Bakira Tanovića, “Čančari” Midhata Mutapčića, “Hop Jan” Vlatka Filipovića, “Priča o Aliji” Suada Mrkonjića, “Dvije polovine srca”, Vefika Hadžismajlovića i “Čovjek sa satom” Bate Čengića.

Posted by on 2014-02-08. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login