“Sarajevska zima”: Otvorena izložba “Zimski krajolici” fra Petra Vidića

Zimski krajolici
Zimski krajolici

Izložba “Zimski krajolici”, autora fra Petra Perice Vidića, otvorena je večeras u Galeriji sv. Ante u okviru Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”. Izloženo je 39 slika od kojih su četiri rađene tehnikom ulje na platnu, dok su ostalo akrili.

Autor je svih 39 slika za ovu izložbu naslikao u posljednja dva mjeseca, a 12 slika već je bilo izloženo na otvorenju “Sarajevske zime” u Vijećnici.

“Kao što ime izložbe govori, na slikama su prikazani zimski motivi, poput zime iznad Kozije ćuprije i zime na četiri sarajevske olimpijske planine”, rekao je Vidić.

Izložba je otvorena do kraja februara svakim danom od 8.00 do 18.00 sati.

Fra Petar Perica Vidić rođen je 1938. u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, a studij filozofije i teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Godine 1962. radi u ateljeu akademskog slikara Gabrijela Jurkića, a 1965. i 1966. u ateljeu akademskog slikara i profesora Stane Kregara u Ljubljani. Nakon toga odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je bio student grafičkog odsjeka u klasi profesora Maxa Melchera.

Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama, a dosad je imao 85 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Posted by on 2019-02-14. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login