Sarajevska zima: Tri predstave iz Grčke u SARTR-u

SARTR

SARTR

Publika Sarajevskog ratnog teatra SARTR u sklopu ovogodišnjeg programa Festivala “Sarajevska zima” imat će priliku 22., 23. i 24. februara pogledati tri predstave koje dolaze iz Grčke.

Riječ je o predstavama “Sinovi i kćeri”, “Majke” i “Hekuba”.

U predstavi “Sinovi i kćeri” pet mladih izvođača proputovalo je za trinaest mjeseci cijelu Grčku, od Atine do Soluna, od Krita do Mikonosa, preko Halkidikija, Krfa do Amorgosa, intervjuišući starije stanovnike, tražec´i od njih da se prisjete jedne značajne priče koja im je promijenila život.

Dokumentarac je zasnovan na usmenim kratkim pričama iz svakodnevnog života, koje otkrivaju ljudsku borbu za srec´u, čak i onda kada zvanična istorija bilježi tragične događaje.

Predstava “Majke” vezuje se za priču o izgradnji – dvije žene podižu gradove-svjetove malim drvenim ciglama. Posmatraju svoje građevine, lutaju oko njih, ruše ih, odbacuju i vraćaju se opet na početak. One igraju vječnu igru sa uspomenama, materijalom, prostorom. Majke se poigravaju granicama svog vlastitog stvaranja.

Multikulturna muzička predstava “Hekuba” zasnovana je na Euripidovoj tragediji “Hekaba” posmatrana očima umjetnika i koristec´i drevnu tragediju za osnovu. To je performans u potrazi za odgovorom na patnju koja proizilazi iz straha Drugog, Stranca, Imigranta, i predstavlja potrebu za novim identitetom i osnovu pripadnosti Drugoga, saopćeno je iz SARTR-a.

Posted by on 2014-02-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login