Sarajevski aerodrom obilježava 17 godina od poslijeratnog otvaranja

Sarajevski aerodrom

Sarajevski aerodrom

Međunarodni aerodrom Sarajevo danas obilježava 17 godina od poslijeratnog otvaranja.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo podsjećaju da su tokom rata u potpunosti uništeni aerodromski kapaciteti.

Uništenje je počelo zauzimanjem aerodroma od bivše JNA, u noći između 4. i 5. aprila 1992. Aerodrom je opljačkan, opustošen i potpuno uništen, nakon čega je uslijedilo potpuno obustavljanje saobraćaja za civilne letove.

Rekonstrukcija i obnova Međunarodnog aerodroma Sarajevo sigurno je bio jedan od najvećih poduhvata u BiH do danas.

Uprkos mnogobrojnim poteškoćama i preprekama, zahvaljujući entuzijazmu i nesebičnom doprinosu svih uposlenika, Aerodrom je obnovljen i od tada iz godine u godinu niže poslovne uspjehe.

“Od 1996. pa sve do danas, kroz ovaj aerodrom prošlo je više od sedam miliona putnika i ostvareno je više od 82.000 aviooperacija. Naš cilj u 2013.  je da broj letova povećamo za 20 posto u odnosu na 2011. kada je taj iznos bio rekordnih 600.000 putnika te da i dalje vodimo računa o kvalitetu usluge kao i o zadovoljstvu putnika i zaposlenika” – izjavio je generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan.

Izvršni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Elvedin Begić prisjetio se samih početaka rada Aerodroma.

“Povučemo li paralelu i vratimo se 17 godina unazad kada smo opustošeni i do temelja porušeni Aerodrom, doslovno počeli graditi iz pepela, kako infrastrukturno, tako i s opremom i kadrovskim potencijalom, kamen po kamen, ciglu po ciglu, educirali smo zaposlenika po zaposlenika, onda zaista s ponosom mogu reći da smo uradili gotovo, pa nemoguć posao. Međutim, uspjeh nije došao preko noći. Rezultat je to velikog truda, rada i ulaganja Uprave, ali i svih zaposlenika, koji su svojim zalaganjem doprinijeli da je Međunarodni aerodrom Sarajevo danas prepoznatljiv po kvaliteti svojih usluga, opremljen najsavremenjiom opremom, stručnim kadrom i kao takav ponosno može parirati svim drugim aerodromima u regiji, ali i šire” – kazao je.

Uspješno poslovanje pokazuju i brojke za prvih šest mjeseci ove godine. Naime, broj putnika u ovom periodu iznosio je 303.829 što je za 15 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a broj aviooperacija je dostigao brojku od 2.603, što je za dva posto više u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Posted by on 2013-08-16. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login