Sarajevski ‘Tunel spasa’ u 2013. posjetilo preko 82.000 turista

Ratni tunel D-BSpomenički kompleks “Ratni tunel D-B”, u javnosti s pravom poznat kao ‘Tunel spasa’ jer je upravo to i bila njegova misija za građane Sarajeva tokom opsade 90-ih godina prošlog vijeka, sve je atraktivnija destinacija za posjete turista, kojih je više od 82.000 prošlo kroz ovaj muzej u prošloj godini.

Potvrdio je to Feni portparol Fonda memorijala, pod čijim okriljem kompleks i djeluje, Irfan Gazdić, naglašavajući da je riječ o povećanom broju turista u odnosu na godinu prije, kao i da se tendencija povećanja broja turista očekuje i u ovoj godini.

“Mislim da ne postoji zemlja koju mogu naći na karti da iz nje turisti nisu došli – od zemalja Bliskog i Dalekog istoka, zapadne Evrope, te Australije, Novog Zelanda, SAD-a, Kanade ili Latinske Amerike. Možda najviše turista dolazi iz regije, posebno Hrvatske i Slovenije, ali ne u toliko višoj mjeri od drugih turista. Diplomatski korovi također imaju svoju ulogu u promoviranju tunelskog kompleksa, s ambasadama stalno kominiciramo za dovođenje gostiju” – istaknuo je.

Gazdić podvlači da je prošla godina u cijelosti kroz niz aktivnosti i projekata bila posvećena obilježavanju 20. godišnjice prokopavanja i puštanja u funkciju tunela.

U januaru je rekonstruirana muzejska postavka i kuća Kolara, iz koje se ulazi u spomenički kompleks.

Mart, april i maj obilježili su Dani otvorenih vrata muzeja, kada su organizirani sati historije o značaju tunela za učenike devetih razreda u KS-u.

Razlog tome je što učenici ne mogu u udžbenicima učiti o nedavnoj historiji Sarajeva i BiH. Također je sredinom maja organiziran okrugli sto radi razmatranja historijske osnove na koju će biti naslonjeni svi budući naučni radovi u vezi s tunelom.

“To je bilo prvi put da se naučno pristupilo tunelu, i da su segmenti ovog spomeničkog kompleksa potkrijepljeni dokumentima “- ističe Gazdić.

U znak sjećanja na noć između 30. i 31. jula 1993. godine kada je prokopan tunel, organizirana je  prigodna manifestacija, dok je obilježavanje 20. godišnjice od izgradnje tunela krunisano 26. decembra svečanošću u Domu Oružanih snaga BiH.

Tu je prezentiran kratki dokumentarni film o nastanku Tunela spasa, predstavljena monografija “Tunel spasa” i izložba “Objekat D-B u svjetlu  dokumentacije”, čiji je idejni tvorac kustosica spomeničkog kompleksa Dina Memić.

Gazdić najavljuje da je u ovoj godini planirano realiziranje započetih projekata. To se prvenstveno odnosi na proširenje kapaciteta za prijem gostiju. Plan je napraviti nove četiri videosobe s mnogo većim kapacitetom u odnosu na postojeće prostorije, koje sada mogu primiti 60 do 80 ljudi. Time bi bila stvorena mogućnost za prijem oko 300 ljudi u jednom trenutku.

Također, planirano je u skladu s finansijskim mogućnostima, otkupljivanje dodatnih parcela da bi kompleks bio proširen, uz izgradnju poligona s improvizovanim minskim poljem.

“Time bi tunel bio produžen još jednom trasom od 30-ak metara, te bi se iz njega ulazilo u improviziranu tranšeju koja bi oko sebe imala minsko polje. To bi bila dodatna atrakcija za sve, jer bi to bilo u skladu s autentičnim ratnim izgledom tunela. Sada imamo na raspolaganju 25 metara tunela otvorenih za posjete” – istaknuo je Gazdić.

Govoreći o planovima da se tunel obnovi u punom kapacitetu ispod aerodromske piste, on naglašava da je u ovom trenutku to teško  očekivati, jer takav projekt zahtijeva velika finansijska sredstva. Također je potrebno prvenstveno osposobiti kuću “Sloboda” s druge strane piste, te riješiti međunarodna pitanja, jer tunel prolazi ispod međunarodnog teritorija pod jurisdikcijom međunarodnih sigurnosnih agencija.

Gazdić zaključuje da se gotovo svakodnevno radi na proširenju stalne baze eksponata, a pokrenut je i proces njihovog otkupa.

“Muzej trenutno ima više od 500 eksponata različitog karaktera. Sam tunel je eksponat, s kolicima, alatima i improviziranim plastičnim cipelama za izgradnju tunela, raznom municijom, dnevnicima koji su vođeni tokom izgradnje, fotomonografijom, te brojnim dokumentima, a i kuća Kolara je muzej sam po sebi jer je ona autentičan ulaz u kompleks ratnog tunela” – podvukao je.

Posted by on 2014-01-15. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

One Response to Sarajevski ‘Tunel spasa’ u 2013. posjetilo preko 82.000 turista

You must be logged in to post a comment Login