Sarajevu vratiti olimpijski sjaj

Sarajevo, olimpijadaPovodom tri decenije od održavanja Olimpijade u Sarajevu 1984. godine, na konferenciji za medije u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine predstavljen je projekat Olimpijskog komiteta BiH “Olimpijska porodica – Slavimo Olimpizam”.

Projekat je pokrenut s ciljem obilježavanja 30. godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu, ispraćanja nacionalnog tima BiH na Olimpijske igre u Sochi i obilježavanja početka priprema za održavanje Zimskog evropskog festivala za mlade 2017. godine (EYOWF) čiji će domaćin biti Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo i Istočno Sarajevo.

U tom cilju Olimpijski komitet BiH je u saradnji sa marketinsnškim agencijama organizovao niz dešavanja, kako bi se vratilo “olimpijsko svjetlo u Sarajevo”.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, kazao je da Galerija ima odgovornost da promoviše Sarajevo kao olimpijski grad.

“Sarajevo je olimpijski grad i mi mu moramo vratiti to dostojanstvo. Galerija je učesnik u ovom značajnom projektu ‘olimpizma’ koji snažno podržavamo. Tako ćemo 7. februara održati izložbu plakata povodom 30. godišnjice ZOI 84. Nažalost, Sarajevo nosi ožiljke 20. vijeka, ali mi želimo da svijetu pošaljemo poruku da Sarajevo u 21. vijek ulazi sa idejom novog Sarajeva, a EYOWF 2017. je odlična prilika”, kazao je on.

Ispred Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti (ULUPUBiH) Aleksandra Nina Knežević je izjavila da će biti izabrani najbolji plakati za Olimpijski muzej čime će se u konačnici “otvoriti jedan novi galerijski prostor kojim će se doprinijeti promociji Sarajeva kao olimpijskog centra”.

Elvis Husedžinović iz Saveza klizačkih sportova BiH istaknuo je kako će ‘Sarajevo Open 2014’, koje će se održati naredne godine, privuči učesnike iz cijelog svijeta.

“Podsjećam da će se održati međunarodno takmičenje ‘Sarajevo Open 2014’ od 31. januara do 2. februara 2014. u Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’ u okviru obilježavanja 30. godišnjice ZOI u Sarajevu. Ovo je prvo domaće takmičenje u umjetničkom klizanju koje se nalazi u zvaničnom kalendaru Međunarodne klizačke unije (ISU). Cilj nam je promovisanje klizanja čime ćemo pokazati da je Sarajevo olimpijski grad”, kazao je Husedžinović.

Bojan Zec Filipović, ispred projekta „Olimpijska porodica – Slavimo Olimpizam“, rekao je da će u okviru ovog projekta biti održan i ispraćaj bh. olimpijaca na OI u Sočiju.

“Osim bilježavanja 30 godina od ZOI ’84., organizovat će se ispraćaj naših olimpijaca na Igre u Sochi simboličnim paljenjem baklje koju će držati Sanda Dubravčić koja je imala čast upaliti i olimpijsku baklju u Sarajevu 1984. godine, te ulazak u trogodišnje pripreme za organizaciju Evropskih zimskih olimpijskih igara za mlade (EYOWF). U okviru toga, planirana je promocija olimpijskih ljepotica Jahorine i Bjelašnice”, rekao je on.

BiH bi na OI u Rusiji trebalo predstavljati šest sportista.

To su sankaš Haris Bešlić, Igor Lajkert, Žana Novaković i Marko Rudić (alpsko skijanje), te Tanja Karišik, skijaško trčanje i biatlon, kao i Mladen Plakalović, skijaško trčanje.

Olimpijski komitet BiH, u partnerstvu sa marketinškim agencijama “CIP7” i “Visia”, provodi četverogodišnji projekt “Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam”.

Posted by on 2013-12-22. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login