Sarkozyjeva stranka poražena u prvom krugu lokalnih izbora

Nicolas SarkozyVladajuća francuska koalicija desnog centra pretrpjela je u nedjelju bolan poraz u prvom krugu francuskih lokalnih izbora, saopštila je francuska televizijska stanica France 2.

Po prvim procjenama TNS Sofres instituta opozicijski socijalisti osvojili su 30 posto glasova a Sarkozyjev UMP 26,7 posto. Zeleni iz stranke Europe Ecologie osvojili su 13,3 posto glasova dok je protuuseljenički Nacionalni front Jean-Marie Le Pena po procjenama dobio 12 posto. Ono što je važnije za drugi krug izbora iduće nedjelje je što su razne stranke francuske ljevice zajedno osvojile oko 50,5 posto glasova te su u nedjelju popodne odmah započeli i pregovori o izbornim listama.

Ako se prve procjene potvrde, izbori će predstavljati trijumf za vodeću ženu socijalističke stranke Martine Aubry koja je uspjela kod glasača vratiti vjeru u njenu stranku otkako joj je stala na čelo u novembru 2008. godine. Izlazak birača procjenjuje se na rekordno malih 48 posto.

Ako nijedna lista ne osvoji više od 50 posto glasova, u drugi krug 21. marta mogu ući dvije vodeće liste i svaka lista koja je osvojila više od deset posto glasova.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login