SARTR: U junu na sceni tri predstave za djecu

SARTR

SARTR

Dječija scena Sarajevskog ratnog teatra SATRČIĆI za svoju najmlađu publiku priprema tri dječije predstave u mjesecu junu.

Predstave koje će biti prikazane na sceni SARTRA su “Kakav krokodil ima glas” koja će biti prikazana 06. juna, “Odkamena priča” koja će biti prikazana 16. juna i predstava “Vještice” koja će biti prikazana 20. juna. Sve predstave počinju u 18 sati.

Predstava “Kakav krokodil ima glas”

Predstava “Kakav krokodil ima glas” je predstava inspirisana italijanskom pjesmom “Crocodile”, a u predstavi dvije djevojčiće kroz igru pokušavaju da se prisjete što više životinja, njihovog izgleda, glasanja i načina hoda.

Ova predstava iam za cilj da pokrene dječiju maštu i uvuće publiku u događaj priče, kao i da kroz interaktivni odnos sruši #četvrti zid” i izbriše granice između pozorišta i djece.

To je autorski projekat Udruženja “Mala scena”, dramatizaciju podpisuje Asja Krsmanović, a u predstavi igraju Irma Alimanović, Aida Bukva i Adnan Kreso.

Predstava je namjenjana djeci od tri do osam godina.

Predstava “Odkamena priča”

“Odkamena priča” je priča o Zlatorogu, Gorčinu i Kosari, staroj legendi koja govori o ljudskoj pohlepi, čovjekovoj želji da bude slavan i sebi najpreći ne osvrčući se na posljedice.

To je priča o potrazi za povjesnom istinom srednjovjekovlja koristeći znanja o stećcima, kao fragmentima i dokumentima naše kulturne baštine, te znansvenim radovima i studijama o Bogumilima, kao i sakupljanjem starih narodnih vjerovanja i legendi.

Režiju za ovu predstavu je radila Dubravka Zrnič-Kulenović, po tekstu Ljubice Ostojić. U predstavi igraju Sonja Goronja – Vidarica, Vila i Narod, Adnan Kreso – Momak, Gorčin i Narod i Jasminka Požek-Božuda – Djevojka, Kosara, Vila i Zlatorog.

Predstava je namjenjana djeci od drugog fo šstog razreda osnovne škole, a mogu je pogledati i odrasli.

Predstava “Vještice”

Projekat „Bajke za djecu i odrasle“ je inspirisan engleskim i francuskim slikovnicama „Vještica Winnie“, najvećeg uspjeha engleske književnosti za djecu, i „Kongres vještica“, koje su za bosaskohercegovačko tržište prevedene i objavljene u izdanju TDK „Šahinpašić.

U ovoj predstavi glumci Maja Salkić, Amila Terzimehić, Ana-Mia Milić, Sead Pandur i Igor Skvarica, mališanima i odraslima u publici pokazuju kako se čitaju bajke u pozorištu i stvara novi svijet mašte sa djecom.

Predstava je prilagođena djeci uzrasta do devet godina, a svoje izvođenje u ovom obliku imala je na 52. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, 04. oktobra.

Predstava za djecu “Vještice”, autorke Almire Drino, dobitnik je nagrade Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u  kategoriji Children MESS, na ovogodišnjem Festivalu MESS.

Predstava “Vještice” je realizirana u koprodukciji Sarajevski ratni teatar, Francuski kulturni centar ‘’Andre Malraux’’ i Agencija Diwan, režiju potpisuje ansambl, muziku Muharem Vojniković, a scenografiju Maja Cerić.

Rezervacije za predstave mogu se izvršiti putem telefona 033/664-070, e-mail adrese teatarsartr@yahoo.com ili Facebook page-a Sarajevskog ratnog teatra slanjem poruke u inbox.

Cijena ulaznice iznosi 5KM.

Posted by on 2013-06-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login