Saudijska Arabija planira luksuzne resorte na Crvenom moru

Saudijska Arabija pokrenula je veliki turistički projekt koji će 50 otoka i drugih lokacija na obali Crvenog mora pretvoriti u luksuzne resorte, piše BBC.

Crveno more

Crveno more

Vlasti tako žele privući strane i domaće goste, u sklopu diverzifikacije gospodarstva dok pada cijena nafte. Strancima koji bi stizali u resort olakšalo bi se izdavanje viza, no zasad je nepoznato hoće li se ublažiti stroga pravila odijevanja i ostale restrikcije.

Izgradnja resorta trebala bi početi 2019. godine. U prvoj fazi, očekuje se do 2022., izgradit će se novi aerodrom, te luksuzni hoteli i ostale vrste smještaja.

U Saudijsku Arabiju već stižu milioni stranih gostiju, zbog posla i hodočašća u Meku.

Sada, kada cijena nafte pada, žurno se traže novi izvori prihoda, a turizam je ključni element nove gospodarske i društvene vizije. Turistički projekt dio je plana “Vizija 2030.” koji “gura” prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Prema tom planu, resorti će se graditi na 125 kilometara zapadne obale Crvenog mora. Među atrakcijama će biti zaštićeni koraljni grebeni i parkovi prirode s rijetkim divljim životinjama, poput arapskog leoparda i sokola.

Posjetitelji će također moći obići ostatke drevnog grada Madaina Saleha, uvršenog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, te sudjelovati u aktivnostima kao što su skokovi padobranom, planinarenje i penjanje po stijenama.

Posted by on 2017-08-06. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login