Sava raste, vodeni val stiže iz Hrvatske

vodeni valZbog pada vodostaja Sane i nižeg vodostaja Une u koju se Sana ulijeva, Prijedor ne treba da strahuje od plavnog vala iz Hrvatske. Zato situaciju sa Savom, prema upozorenju stručnjaka, treba vrlo ozbiljno shvatiti i ona se u narednim danima može iskomplikovati. Stručnjaci upozoravaju da se očekuje povećanje vodostaja Save na potezu kod Draksenića kod Kozarske Dubice , Gradiške i Broda.

Vodostaj Save je u porastu, zbog čega je u stalnom zasjedanju Štab za vanredne situacije općine Gradiška.

Zabilježeno je i plavljenje nebranjenih terena na području mjesnih zajednica Vrbaška, Gašnica, Bistrica i Orubica. Štab je izdao naredbu da se pripreme paketi vode i hrane za domaćinstva koja se nalaze na nebranjenim područjima.

Situaciju sa Savom, prema upozorenju stručnjaka, treba vrlo ozbiljno shvatiti i ona se u narednim danima može iskomplikovati.

U poplavljenim prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica stanje se normalizuje i voda se povlači, ali se i dalje zadržava u prirodnim depresijama.

Sve putne komunikacije na području grada su prohodne, ali je otežan saobraćaj u naselju Tukovi u ulicama Prištinska i Novosadska, saopćeno je danas iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Sane jutros je iznosio 360 centimetara i ima trend pada, budući da nije bilo padavina na području grada Prijedora, niti na slivnom području vodotoka rijeke Sane.

I vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice također su u padu, tako da nema ugroženih objekata u zonama ovih vodotoka.

Stanovnici Raškovca, gdje su dvije trafostanice bile poplavljene, trebalo bi da u toku dana dobiju struju, a vodosnabdijevanje je uredno i provodi se uz pojačano hlorisanje.

Vodostaj rijeka na području Srednjobosanskog kantona je u porastu, kao i rijeke Save na području Posavskog kantona.

Na brani hidroakumulacije Modrac, u Tuzlanskom kantonu, vodostaj je jutros za šest centimetara manji nego juče ujutro.

Stanje na ugroženim područjima opština Zenica i Žepče, u Zeničko-dobojskom kantonu, karakteriše pojava klizišta, tako da se nastavlja sanacija puteva i poboljšanje putne komunikacije.

Povremeni jači, ali kraći lokalni pljuskovi stvaraju dodatne probleme na sanaciji putnih komunikacija, usljed čega dolazi do nanosa materijala od nabujalih potoka na očišćene dijelove puteva. Mehanizacija je stalno na terenu.

Posted by on 2014-09-15. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login