Savez Organsko FBiH napravio značajan iskorak tokom 2013.

Organsko Savez Organsko Federacije BiH kroz svoje promotivne aktivnosti tokom 2013. napravio je značajan iskorak u razvoju organske proizvodnje, a ujedno i dao doprinos otvaranju novih radnih mjesta kroz zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva u ruralnim područjima.

– Kada sumiramo 2013. možemo s pravom reći da je Savez zabilježio dobre rezultate kako na lokalnom, tako i na internacionalnom nivou – izjavio je za Fenu predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg.

On je podsjetio da su održali četiri manifestacije Dani organske proizvodnje na području Srednjobosanskog kantona, tri na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i četiri manifestacije u Kantonu Sarajevu.

Organizirali su i dva međunarodna sajma – Dani maline u Novom Travniku,  sedmi put, te Organik Sarajevo 2013, koji je održan na Trgu djece Sarajeva. Također, održana su i dva regionalna sajma –  Sajam zdravlja mladih u Travniku i sajam poljoprivrede Zlatna jesen u Bugojnu.

– Možemo reći da smo doprinijeli povećanju organske proizvodnje, kako proizvoda, tako i obradivih površina, bez obzira na to što nismo imali poticaj ni na kantonalnom, niti na federalnom nivou, s tim da je jedino Kanton Sarajevo izdvojio podršku za organske proizvođače i tako im sufinansirao njihove troškove za certifikaciju – dodao je Herceg.

Govoreći o aktivnostima u protekloj godini, Herceg je posebno izdvojio da su kao Savez i nevladina organizacija zajedno sa svojim partnerima uspjeli da animiraju Evropsku komisiju i dobiju jedan proejkt prekogranične saradnje sa Republikom Srbijom, a implementacija tog projketa nastavlja se u 2014. i 2015. godini.

Po njegovim riječima, projekat ENO Agri traje 20 mjeseci, vrijedan je 390 hiljada eura, a cilj je unaprjeđenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšanje poljoprivrede, te jačanje i poboljšanje organske poljoprivredne proizvodnje i izgradnju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede.

U 2013. je putem ovog projeketa otvoren Centar za podršku proizvođačima organske poljoprivrede u Sarajevu, a u narednom periodu planirane su različite manifestacije organskih proizvođača i  edukativne radionice za djecu.

Herceg je podsjetio da je Turska agencija za podršku i saradnju – Tika, donirala Savezu Organsko FBiH 15 promotivnih drvenih kućica i 15 promotivnih drvenih štandova.

– Nastavljamo i sa tim projektom stalnih postavki promotivnih izložbenih kućica, koji je još jedna aktivnost Saveza u nastojanju da pomogne poljoprivrednim proizvođačima sektora organske proizvodnje kako u plasmanu njihovog proizvoda, tako i u edukaciji građana o vrijednosti ovih proizvoda – izjavio je Herceg za Fenu.

Posted by on 2014-01-14. Filed under Maglaj, Novi Travnik, Olovo, Sarajevo, Tešanj, Teslić, Travnik, Turbe, Vareš, Vijesti iz BH gradova, Zavidovići, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login