Savjeti za planinarenje – II dio

Za hodanje po planinama potrebno je imati znanje o kretanju, boravku i ponašanju u planinama kao i znanje o karakteristikama planinskog svijeta. Osnovna znanja, iskustva i navike možemo pridobiti na organiziranim izletima, pohodima i turama, uključivanjem u planinarske škole i kurseve koje organiziraju planinarska društva te s samoobrazovanjem (planinarska literatura, revije, Internet…). Cilj različitih vrsta osposobljavanja je primjena i očuvanje naučenog u praksi.

Planinarski putevi

Prokletije, planina, planinarenjePlaninarske puteve možemo podijeliti, s obzirom na njihovo tehničku zahtjevnost, u tri skupine: lagani put je onaj kod kojega se kod hodanja nije potrebno služiti rukama; zahtjevni put je onaj kod kojega se radi sigurnosti služimo i rukama; vrlo zahtjevni put je onaj kod kojeg je upotreba ruku neophodno potrebna. Takav put je osiguran s “klinovima i sajlama”. Na vrlo zahtjevni put upozoravaju nas natpisi u planinarskim vodičima, različite oznake na početku puta i planinarske karte u kojima je takav put označen crvenom tačkastom crtom. Na oznakama smjera na putu nacrtan je trokut s uskličnikom u sredini – znak za opštu opasnost. Kod planiranja ture nikad ne zaboravimo uzeti u obzir tehničku zahtjevnost puta! Kod hodanja planinarskim putevima pazimo da ne rušimo kamenje, ne hodajmo po kraticama, poštujmo prirodu i ponašajmo se kao njezini čuvari!

Sudrug na izletu

Za planiranu planinarsku turu odaberimo primjerenoga sudruga, jer su boravak i kretanje u planinama bez društva riskantni i kod najmanje nesreće mogu uzrokovati tragične posljedice. Dobro procijenimo ko sve planinari s nama. Ako su s nama na izletu djeca, onda smo mi njihovi pratitelji i ne obrnuto. Djeci je potrebno podrediti cilj i svaku djelatnost na izletu. Ako krenemo na put s većom skupinom planinara pobrinimo se za stalni nadzor i prebrojavanje grupe.

Opasnosti u planinama

planinarenje

planinarenje

U planinama nam prijete prirodni procesi, a pogotovo naše nepromišljeno i rizično ponašanje. Uzrok većine nesreća u planinama treba tražiti kod kuće – u lošem planiranju planinarske ture. Uzroci nesreća su povezani s na izborom prezahtjevnog cilja (psihofizička nepripremljenost), pomanjkanje adekvatne opreme, neznanje i nepripremljenost za kretanje i boravak u planini, nepoznavanje i neznanje o rukovanju opremom, nepoznavanje puteva i orijentacije i podcjenjivanje trenutnih prilika u planini, pogotovo onih koje su vezane uz padavine i temperaturne promjene. Najčešće opasnosti su pokliznuće, pad, padajuće kamenje, grom, lavina i pothlađivanje.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login