Saznajte sve o antibioticima

antibiotici, lijekovi
Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku

Antibiotici su u širokoj upotrebi, ali oni (kao i svi lijekovi) mogu biti štetni za organizam. Saznajte kada nam antibiotici pomažu, a kada nanose štetu.

Kada treba piti antibiotike?

Antibiotici suzbijaju infekcije izazvane patogenim bakterijama koje izazivaju zapaljenje pluća, zapaljenje bešike i mokraćnih puteva, crevne infekcije i upalu krajnika. Na viruse ne djeluju i zbog toga ih ne treba koristiti u slučaju gripa, kao ni kod liječenja oboljenja izazvanih gljivicama. Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku. Doktor može da utvrdi da li je potreban antibiotik. Uvijek je potrebno uraditi bris grla, nosa, analizu krvi i urinokulturu. Na osnovu rezultata se utvrđuje koja je bakterija izazvala infekciju i prepisuje antibiotik.

Kako se uzimaju antibiotici?

Liječenje antibiotikom traje najmanje 5 do 7 dana (u slučaju zapaljenja pluća duže). Antibiotici djeluju nekoliko sati ili nekoliko dana, što zavisi od jačine infekcije. Terapija se ne smije prekidati nakon prvog poboljšanja jer je moguće da se bakterijska infekcija vrati. Antibiotici se moraju uzimati svakog dana u određenim vremenskim razmacima. Antibiotike treba piti samo sa vodom ili čajem. Antibiotike ne uzimajte s mliječnim proizvodima, jer se tako smanjuje njihovo djelovanje. Mliječne proizvode možete konzumirati, ali samo između uzimanja antibiotika.

Ovi lijekovi ne uništavaju samo opasne bakterije, nego i one korisne, kao što su bakterije u usnoj šupljini i crijevima. To dovodi do poremećaja u crijevnoj flori, pa se često javlja dijareja. Antibiotici koji dovode do pojave dijareje jesu antibiotici širokog spektra: ampicilin, amoksicilin, cefalosporini. U toku terapije savjetuje se uzimanje probiotika, kao zaštitnika crijevne flore. Važno je napomenuti da su pojedini antibiotici fotosenzitivni. To znači da njihovo uzimanje i izlaganje suncu može dovesti do alergijskih promjena na koži.

Kada su antibiotici štetni za organizam?

Antibiotici mogu biti štetni za organizam ako sami sebi oređujete terapiju i dužinu liječenja. Može se desiti da otpornije bakterije prežive i postaju imune na lijek. Antibiotici mogu ispoljavati neke oblike toksičnosti. Na primer aminoglikozni antibiotici mogu dovesti do oštećenja bubrega i sluha. Takođe, antibiotici mogu štetno djelovati na jetru, organe za varenje i bubrege.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login