Sebastian Piniera novi predsjednik Čilea

Sebastian Pinera

Sebastian Pinera

Konzervativac i milijarder Sebastian Piniera je zvanično preuzeo dužnost novog predsjednika Čilea.

Neposredno pred početak ceremonije, koja je bila veoma skromna zbog nedavnog katastrofalnog potresa koji je pogodio tu zemlju, osjetila su se dva nova snažna potresa.

Ugledne zvanice, među kojima su bili predsjednici Perua i Kolumbije, Alan Garcia i Alvaro Uribe, također konzervativci, kao i ljevičarski lideri poput argentinske predsjednice Cristine Fernandez i bolivijskog predsjednika Eve Moralesa, zabrinuto su posmatrali zidove kongresa koji su se ljuljali, javio je Reuters.

Piniera, bivši senator koji je završio studije ekonomije na američkom prestižnom univerzitetu Harvard, trenutno se nalazi na 437. mjestu Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu s bogatstvom procjenjenim na 2,2 milijarde dolara.
Svoje bogatstvo duguje poslovima s kreditnim karticama i avioprevozom.

Čileanci se nadaju da će Piniera iskoristiti svoje znanje ekonomiste da obnovi čileansku privredu, među najrazvijenijima u Latinskoj Americi, uzdrmanu zbog posljedica katastrofalnog potresa od 27. februara, u kojem je poginulo više od 470 osoba.

Odlazeća predsjednica Michelle Bachelet, političarka lijeve orijentacije, povukla se s predsjedničke funkcije kao veoma popularna ličnost, uprkos kritikama upućenim njenoj vladi zbog spore pomoći stradalima u potresu i oklijevanja da pošalje vojsku da spriječi pljačke poslije potresa.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login