Šećer šteti zdravlju i ljepoti

šećer
šećer

Šećer, jedna od bijelih smrti, čije smo štetnosti svjesni, ali ga i dalje konzumiramo u prevelikim količinama. Činjenica je da je nemoguće sasvim izbaciti šećer iz ishrane, ali moguće je svesti ga na minimum.
Istraživanja pokazuju da dnevno unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze. U tom slučaju on može da ima velik uticaj na naš mozak i može da stvori zavisnost kao i droga, cigarete ili alkohol.

Osim što negativno utiče na težinu i dovodi do gojaznosti, šećer izaziva poremećaje u metabolizmu i jedan je od glavnih uzročnika dijabetesa tipa 2.

Ukoliko se konzumira u pretjeranim količinama, kvari nam raspoloženje, tako što nam najpre šećer u krvi naglo poraste, a potom se iznenada spušta, što dovodi do gladi i niskog nivoa energije.

Sve to na kraju izaziva nagle promjene raspoloženja, umor i razdražljivost. Poznato je da je loš za izgled i kvalitet kože, jer ubrzava starenje i uzrokuje razne upalne procese i akne.

Zato stručnjaci savjetuju da obavezno čitamo etikete na proizvodima koje kupujemo, da se informišemo o tome koliko šećera koji sadrži i da se trudimo da, umjesto slatkiša i konzervirane hrane, biramo svježe namirnice – voće i povrće.

Posted by on 2019-02-01. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login