Sedam ljekara liječi 5.000 stanovnika BiH

 ljekar

ljekar

U Bosni i Hercegovini na 1.000 stanovnika ima samo 1,42 doktora medicine, što znači da samo sedam ljekara liječi 5.000 stanovnika, pokazalo je istraživanje „Balkan projekat” koje je u zemljama regiona sproveo jedan od najboljih svjetskih fitnes trenera Samir Bečić.

Koliko je ovaj podatak poražavjući najbolje govori činjenica da je evropski prosjek 3,4 ljekara na 1.000 stanovnika.

Još jedan primjer o tome koliko BiH ima malo ljekara daju Njemačka i Austrija, u kojima ih je veći broj od evropskog prosjeka, pa ipak smatraju da im nedostaje tog medicinskog osoblja i čine sve da ih privuku u svoje zemlje i iz drugih država.

Situacija u ostalim zemljama regiona nije mnogo bolja – ljekara ima nešto više u odnosu na BiH, ali i dalje ispod evropskog prosjeka, prenosi Tanjug.

„U Srbiji i Crnoj Gori imaju dva ljekara, u Sloveniji 2,47, Makedoniji 2,55 i Hrvatskoj 2,6 na 1.000 stanovnika”, podaci su istraživanja stručnjaka koji godinama živi i radi u Hjustonu.

Posted by on 2013-11-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login