Sedam orašastih plodova koji produžavaju život

orašasti plodoviŽelite da proživite koju godinu duže? Bacite se na orašaste plodove! Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu šaku koštunjavog voća na dan imaju 20 procenata manje šanse da umru od bolesti srca, raka ili drugih oboljenja.

Pored toga, oni pomažu u gubljenju kilaže, borbi protiv nesanice, a dobri su i za memoriju. Zato vam danas donosimo sedam orašastih plodova koji su najzdraviji.
 
ORASI

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina, koje značajno poboljšavaju pamćenje. Orasi smanjuju zapaljenja, i opuštaju krvne sudove što je jako značajno za ljude koji imaju problema sa srcem. Takođe su jako dobri za smanjivanje “lošeg” holesterola, a smanjuju i rizik od razvijanja krvnog ugruška.

KIKIRIKI

Ko bi rekao da je jedna od omiljenih grickalica na svijetu zapravo jako zdrava! Ukusni kikriki sadrži resveratrol, a to je antioksidant koji je poznat po tome što usporava starenje i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Ova mahunarka takođe sadrži folnu kiselinu i vitamin E, kao i magnezijum.

BRAZILSKI ORAH

Ovi veliki plodovi prava su nutritivna bomba. Puni su selena, koji pomaže tijelu da proizvodi antioksidante koji se bore protiv bolesti. Takođe su bogati cinkom, koji podstiče obnavljanje kože, pa se posebno savjetuju ljudima koji su skloni posjekotinama ili ogrebotinama. I ne zaboravite da i svog dragog poslužite ovim orasima, jer doktori tvrde da su uspješni u sprečavanju raka prostate.

BADEMI

Bademi imaju sve zdrave sastojke kao i sva njihova koštunjava braća, ali su pri tom još i puni biljnih proteina, pa su zato vejrovatno najbolji za održavanje dobre linije. Oni su jedni od najmanje kaloričnih orašastih plodova, za najvećom količinom kalcijuma. Pored toga što su dobri za liniju, bademi su i bogati vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobre memorije, a smatra se da mogu i da spriječe demenciju.

PEKAN ORASI

Ovi orašasti plodovi izgledom jako podsjećaju na klasične orahe, ali su zapravo dosta kaloričniji i masniji (doduše, imaju puno dobrih masti). Zato ih treba jesti umjereno, a najbolji su kada su sirovi. Oni su podjednako zdravi kao i ostali koštunjavi plodovi, s tim što su posebno bogati beta-sitosterolom, koji je odličan za prostatu, i smajuje simptome problema sa prostatom i urinarnim traktom kod starijih muškaraca.

PISTAĆI

Želite da poboljšate zrdavlje svojih arterija? Pistaći su vjerovatno najukusniji put ka tome. Oni sadrže L-arginin koji može da učini arterije fleksibilnijima, i time da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara. Umjereno su kalorični, a s obzirom na to da svaki morate posebno da otvorite, manja je vjerovatnoća da ćete pretjerati.

PINJOLI

Sjemenke bora vam možda ne djeluju kao ukusna grickalica, ali pinjoli mogu značajno da vam pomognu u produžavanju života. Oni doprinose smanjivanju “lošeg” holesterola i sadrže puno magnezijuma koji je veoma bitan jer pomaže jedan od najjačih antioksidanata u organizmu. Ako želite da uključite pinjole u ishranu probajte pesto.

Posted by on 2014-02-08. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login