Sedam povratničkih porodica u Bosanskoj Gradišci

Predstavnici Općine Bosanska Gradiška, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i sedam korisnika pomoći iz ove lokalne zajednice danas su potpisali ugovore za rekonstrukciju i izgradnju individualnih stambenih jedinica.

Ugovori su potpisani u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda OPEC- Fond za međunarodni razvoj, a vrijednost projekta u Gradišci je do 230.000 KM.

Pomoćnik u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica Sulejman Alijagić je podsjetio da je ukupna vrijednost Projekta sedam miliona dolara i da se u entitetima plasira oko 50 posto tih sredstava i bit će realizovano do 400 stambenih rješenja.

Gradiška (Bosanska Gradiška)U Bosanskoj Gradišci je odluka donesena na bazi potreba. Kuće će se izgraditi u roku od 90 dana od dana potpisivanja ugovora s izvođačem radova – rekao je Alijagić.

On je kazao da su u ovom projektu imali izuzetno dobru saradnju s vlastima u Bosanskoj Gradišci.

I načelnik općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović je izrazio zadovoljstvo jer će se za sedam povratničkih porodica obezbijedili uslovi da se u relativno kratkom vremenskom periodu naprave stambene jedinice.

Općina Bosanska Gradiška je kao partner uzela puno učešće u realizaciji ovog projekta u očekivanju da sve one posljedice tragičnih ratnih dešavanja što brže zaliječimo. Sigurno da i poslije izgradnje ovih stambenih jedinica predstoji dosta težak i obiman posao u stvaranju boljih perspektiva za privredni razvoj i otvaranje perspektive za zapošljavanje, valorizaciju prirodnih resursa sa kojima raspolažemo – rekao je Latinović.

Općina Bosanska Gradiška je, kako je naveo, jedna od uzornih lokalnih zajednica u BiH, gdje svi građani treba da uživaju puna prava, bez prostora za ikakvu diskriminaciju.

Potrebno je napomenuti da imamo izuzetno dobru saradnju između vjerskih zajednica, završili smo i implementirali sva imovinska prava, svi vjerski objekti su obnovljeni ili su napravljeni novi, tako da u ovom dijelu otvaramo perspektive jednog boljeg života – dodao je Latinović.

Posted by on 2014-04-02. Filed under Gradiška (Bosanska Gradiška), Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login