Sedmica otvorenih vrata u Historijskom muzeju BiH

ugrijmo muzej, Historijski muzej, BiHHistorijski muzej BiH organizovati će od 23. do 29. februara Sedmicu otvorenih vrata muzeja pod nazivom “Solidariši se, ugrijmo muzej!”

Ova muzejska institucija organizovanjem Sedmice otvorenih vrata želi informisati akademsku i kulturnu javnost, političare, predstavnike stranih ambasada i civilnog društva, kao i šire građanstvo o zbirkama Historijskog muzeja BiH, djelovanju, problemima s kojima se suočava i načinima na koji se  bori za opstanak, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Svaki dan tematski će biti posvećen jednoj od kolekcija Muzeja.

Akcija ima za cilj prije svega ukazati na kritično stanje sedam institucija kulture od značaja za državu, apelirati na hitno rješavanje njihovog statusa, te podići svijest ljudi -onih koji su strukom i pozicijom vezani za ovaj problem, ali i šireg građanstva kojima želi približiti bogatstvo i važnost Muzeja.

U okviru ove sedmice, danas će biti organizovana tribina “Historijski muzej BiH u savremenom bh. društvu: šta muzej može učiniti za društvo, a šta društvo može učiniti za muzej?”

Na ovom skupu će učesnici govoriti o odnosu društva prema prošlosti i kulturno-historijskom naslijeđu BiH, kao i perspektivama i mogućnostima koje se ukazuju većim otvaranjem muzeja prema javnosti i promjenom dosadašnje muzejske prakse.

Posted by on 2012-02-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login