Sejdić nezadovoljan što je u Ustavu zadržan termin ‘ostali’

Dervo Sejdić

Dervo Sejdić

Nakon vijesti da je Skupština Kantona Sarajevo usvojila amandmane na kantonalni ustav, koji će prvi put omogućiti implementaciju presude “Sejdić i Finci”, Dervo Sejdić, jedan od apelanata na čiji je zahtjev u Evropskom sudu u Strasbourgu donesena ova presuda, u prvom momentu je bio veoma zadovoljan, ali ne i kad je, kaže, dobio “iole tačniju informaciju”.

U izjavi agenciji Fena, Sejdić ističe da je nezadovoljan što je u Ustavu zadržan termin “ostali” za osobe koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijednog od triju konstitutivnih bosanskohercegovačkih naroda, pa je stoga po njegovom mišljenju potrebna daljnja intervencija u Ustavu.

“Prijedlog Vijeća nacionalnih manjina je da umjesto ‘ostalih’, stoji termin nacionalne manjine ili građani Bosne i Hercegovine koji se ne deklarišu kao pripadnici konstitutivnih naroda” – kaže Dervo Sejdić.

“Iako to može biti samo igra riječi, termin “ostali” je neprihvatljiv jer uvijek može asocirati i na značenja “drugorazredni”, “obespravljeni” “- pojašnjava on.

Kako su danas objavili mediji, poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su  usvojili amandmane na Ustav Kantona, kojima je omogućeno da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je u ustavnim odredbama omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci”.

Od sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći formirati i klub ostalih pod uslovom  da postoji najmanje jedan zastupnik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih, objavljeno je između ostalog u toj vijesti.

Posted by on 2013-01-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login