Seks jednom sedmično ili jednom dnevno?

seks

seks

Da je seks dobar za zdravlje, odavno se zna. Ali, kako će djelovati zavisi od toga koliko često se prepuštate strastima. Evo šta možete da očekujete svaki put kad vam se “posreći”.

Jednom sedmično

Seks jednom sedmično pozitivno će utjecati na održavanje vaše linije. “Vođenje ljubavi podstiče lučenje oksitocina, hormona ljubavi, koji, osim što podstiče bliskost među partnerima, doprinosi i mirnijem i kvalitetnijem snu”, kaže dr Helen Fisher, antropolog sa Rutgers univerziteta. Više sna – manje kilograma, jer spavanje reguliše lučenje hormona grelina i leptina koji su odgovorni za osjećaj gladi.

Dva puta sedmično

Osobe koje u seksu uživaju najmanje dva puta sedmično imaju za 30 odsto viši nivo imunoglobulina A koji organizmu pomaže da se odbrani od bolesti, pokazala su američka istraživanja. Ako imate redovan seks, imunitet vam je snažniji , pa su manje šanse da “zakačite” neku kijavicu ili infekciju. Pošto je sezona gripe, znate šta vam je činiti.

Tri puta sedmično

Mnogo je zabavnija akcija u krevetu (ili već gde vam je volja) sa nekim koga volite nego u teretani zar ne? Seks podiže broj otkucaja srca i ubrzava cirkulaciju krvi. Ljudi koji uživaju u seksu najmanje tri puta sedmično izloženi su upola manjem riziku od infarkta od onih koji nisu te sreće, pokazala je studija naučnika sa Univerziteta u Bristolu.

Četiri puta sedmično

Seks četiri puta sedmično učiniće čuda za vaš ten. Ako ste često “zauzeti” u spavaćoj sobi, duže ćete ostati mladoliki. Tokom seksa pojačava se proizvodnja kolagena, koji spriječava pojavu bora i pijega koži, kažu ljekari iz Kraljevske bolnice u Edinburgu koji su se bavili istraživanjima na tu temu. Kvalitetan seksualni život doprinosi blistavom tenu i sjajnoj kosi, jer se cirkulacija tokom seksa ubrzava. Samim tim, koža dobija više kiseonika i izgleda svježije. Takođe, ubrzana cirkulacija podstiče oslobađanje toksina i čini da usne djeluju punije.

Pet puta sedmično

Redovni seksualni osnosi podižu opšti nivo energije, čine nas optimističnim i kreativnim (na svim poljima, ne samo u krevetu). Osim toga, vaš odnos sa partnerom biće kvalitetniji, savetuje dr Fisher.

Šest puta sedmično

Seks nas čini i pametnijim. Bolja cirkulacija znači da i mozak bolje radi, a kad doživimo orgazam doživimo i “eksploziju” hormona, od kojih mnogi utiču i na naše intelektualne moći na najpozitivniji mogući način.

Sedam puta sedmično

Ako uspijte ovo da izvedete, svaka čast, znači da ne dozvoljavate da vas “ometajući faktori” poput stresa na poslu na primjer, spriječe da uživate u životu. Redovan seks smanjuje nivo stresa i ublažava anksiozne poremećaje koji su tako česti u današnje vrijeme, pokazala su istraživanja, a objašnjenje za to krije se vjerovatno u pojačanom lučenju endorfina koje izaziva vođenje ljubavi.

Ukratko, psiholozi i ljekaru slažu se da je orgazam jedna od najzdravijih stvari koju sebi možete prirediti tokom dana.

Posted by on 2013-02-03. Filed under Ljubav & Seks, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login