Seksualno vaspitanje u školama u Vojvodini

školaU deset srednjih škola u Vojvodini, juče je počela realizacija pilot projekta pod nazivom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji je uveden na prijedlog Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Vlade Vojvodine dr. Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu, prisustvovali su prvom izvedenom času u okviru novog predmeta, koji je održan u Ekonomsko trgovinskoj školi u Bečeju.

„U Vojvodini se godišnje rodi 17.000 djece, a broj namjernih prekida trudnoće iznosi čak 50.000, što je zvaničan podatak dok nezvanični podaci ističu da ih ima oko 100.000. Na šest abortusa u Vojvodini dolazi jedan novi život“, rekao je Pajtić navodeći da su najčešći razlozi za ovo maloljetničke trudnoće, do kojih dolazi zbog nedovoljnog znanja o kontraceptivnim sredstvima i njihovom korišćenju.

Kao posljedicu namjernih prekida trudnoće, Pajtić je naveo i sterilitet kod 18 posto bračnih parova.

„Mi smo riješili da objavimo rat predrasudama i neznanju i uvedemo seksualno obrazovanje u srednje škole. U ovom programu ima 1.200 djece, a samo je jedno dijete, od ukupnog broja anketiranih polaznika u deset škola Vojvodine, odbilo da sluša novi predmet“, rekao je Pajtić.

Marinika Čobanu je navela da je dio đaka djelimično upoznat sa seksualnim obrazovanjem preko društvenih mreža, ali je to prema njenom mišljenju nedovoljno. „

”Ako analize pokažu da je inicijativa opravdana, vidjećemo da li će ovaj sadržaj biti samostalan ili dio nekog predmeta“, rekla je Marinika Čobanu i pojasnila da je seksualnost u smislu seksualnih odnosa samo jedan od segmenata u okviru projekta o zdravstvenom vaspitanju u reproduktivnom zdravlju.

Posted by on 2013-09-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login