Šest bh. filmova u međunarodnoj selekciji u Berlinu

filmU maju će u Sidneyju biti održana najveća skrining konferencija javnih servisa cijelog svijeta. Šest filmova iz Bosne i Hercegovine će se u međunarodnoj selekciji u Berlinu boriti za ulazak u finalni program u Sidneyju.

To su filmovi: “Mobitelom” Nedžada Begovića, “Treće poluvrijeme” Igora Tešeća, “Heroj našeg doba” Šekija Radončića, “Fejs jedne porodice” Nemanje Ivanovića, “Anđeo Srebrenice” Ade Hasanovića i “Vrijeme” Marka Šipke.

Očekuje se da će nakon završetka nacionalnih selekcija u stotinjak zemalja široma svijeta u internacionalnu selekciju proći oko hiljadu programa od čega će u Berlinu biti odabrano 90.

Član međunarodnog selekcionog tima u Berlinu biće i Ljiljana Preradović, urednica RTRS-a.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja je u posljednja dva INPUT-a, u Budimpešti i Seulu, imala predstavnike u ‘finalu’.

Dokumentarni film Srđana Šarenca “Selo bez žena” lani je bio ‘hit’ u Seulu. Uspjesi se teško ponavljaju, ali se vjeruje da se bar jedan, od šest BH predstavnika, i ovaj put može probiti u finale, saopćava Nacionalni koordinator INPUT-a za BiH.

Posted by on 2012-01-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login