Šest najvećih svjetskih maratona u borbi protiv dopinga

Organizatori šest najvećih maratona na svijetu okupljenih u skupini World Marathon Majors (WMM) zajedno s Jedinicom za integritet atletike (AIU) pokrenuli su novi program borbe protiv dopinga.

Otkako je AIU osnovana u aprilu 2017. usko surađuje sa šest najvećih maratona (London, New York, Chicago, Boston, Tokio, Berlin) u borbi protiv dopinga.

Glavni maratoni i AIU shvatili su da se ‘sofisticirane varalice’ ne mogu uhvatiti s tradicionalnim testiranjem krvi i urina prije utrka ili nakon nastupa pa su pokrenuli novi program testiranja koji je fokusiran na inteligenciju i bit će individualno skrojen.

Jedinica za integritet atletike zaslužna je što je Kenijka Jemima Sumgong, aktualna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendirana na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima.

Sumgong je tokom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu. Objašnjavajući pozitivan nalaz Sumgong je istražiteljima rekla da je primila injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida vanmaterične trudnoće što je željela kokazati liječničkom potvrdom.

No istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran ‘čime je namjerno pokušala ometati istragu’,

Posted by on 2019-04-02. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login