Šest poslova budućnosti

posaoNovinari Business Insidera su odgovor na ovo pitanje potražili kod Thomasa Freya, futurologa i autora knjige ‘Komuniciranje s budućnošću’, koji je izdvojio šest zanimanja koja će u budućnosti sigurno rasti.

Logističar
Ovi profesionalci koriste kompleksne softvere kako bi pratili kretanje roba i proizvoda, te smišljaju kako taj proces učiniti što efikasnijim. Neki logističari u SAD-u čak rade s vladinim agencijama i pomažu kod saniranja nakon prirodnih nesreća.

Zašto je to posao budućnosti: Pozicija logističara se drastično mijenja, smatra Frey, koji navodi da će se profesionalci uskoro iz sektora roba i proizvoda preseliti u tehnološki naprednije sisteme, poput npr. odbrane, gdje će raditi na projektima poput bespilotnih aviona, ili u javni sektor na projektima automatskih vozila bez vozača.

Etični haker
Kako haker može biti etičan? Pa, čini se da neke kompanije unajmljuju hakere koji namerno hakuju neke sisteme kako bi upozorili na npr. probleme sa sigurnošću. U SAD-u možete dobiti i sertifikat za etičnog hakera.

Zašto je to posao budućnosti: Godišnja plata u SAD-u iznosi 92.200 dolara te nudi prilično lagodan život. No, Frey upozorava da će u budućnosti trebati da se službeno odredi što jeste, a šta nije etično kod hakiranja.

Aktuar
Aktuar je stručnjak koji se bavi problemima finansijske neizvesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije vjerovatnoće, statistike i finansijske matematike.

Zašto je to posao budućnosti: U SAD-u aktuari zarađuju 87.650 dolara godišnje, a predviđa se da će u idućih sedam godina ova branša narasti za 27 odsto. Vještine aktuara se mogu razvijati u mnogo smjerova, smatra Frey, koji predviđa da će se njihove usluge uskoro koristiti u zdravstvenom sistemu.

Hemičar za hranu
Hemičari za hranu su zaduženi za poboljšavanje ukusa i tekstura hrane, a Frey predviđa da će tržište rada ‘poluditi za njima’.

Zašto je to posao budućnosti: S razvojem 3D printera, Frey predviđa da će se pomoću njih u budućnosti pripremati hrana – sastojke ćete ubaciti u printer koji će vam izbaciti jelo, i to ukusno jelo – zahvaljujući hemičarima koji će tačno znati koje je sastojke potrebno izmješati u printeru.

Epidemiolog
Ovi stručnjaci za zarazne bolesti utvrđuju što su izvori zaraze, rade na pronalasku lijeka i kreiraju protokole za obuzdavanje širenja zaraza i bolesti.

Zašto je to posao budućnosti: Do 2020. godine je američki Zavod za zapošljavanje predvidio da će ova branša narasti za 35,8 posto, i to zato što vlada SAD-a zapošljava sve više ovih stručnjaka kako bi radili na preventivnim zdravstvenim merama i novim zakonskim okvirima koji bi poboljšali čuvanje medicinskih podataka.

Front-end programer
Kad na web stranici kliknete neki link, on vas odvede na drugustranicu. Zvuči jednostavno, ali nije – taj posao odrađuju front-endprogrameri, koji uz programiranje i pisanje kodova moraju znati i kojasu rješenja najbolja za korisnike.

Zašto je to posao budućnosti: Američki Zavod za zapošljavanje je predvidio da će do 2020. ova branšanarasti za 22 posto. Frey kaže da će kompanije sve više paziti nainterakciju s klijentima putem interneta, te će za poboljšanje tekomunikacije upravo biti potrebni ovi programeri koji će njihovustranicu učiniti efektivnijom i intuitivnijom.

Posted by on 2014-02-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login