Šesti protest Jedan od pet miliona u Beogradu

Još jedan protest, pod nazivom “Jedan od pet miliona”, završio je večeras u Beogradu.

Beograd, protest
Beograd, protest

Okupljeni na šestom po redu protestu nosili su transparente s natpisima “Ima nas pet miliona”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “Ustani Srbijo”, prenosi Beta.

Organizatori su zatražili od nadležnih da otkriju ubojice Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u srijedu 16. januara na miran skup povodom godišnjice njegovog ubojstva.

“On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dodjite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obilježimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese”, kazao je jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović.

Učesnici protesta Zaustavili su se kod zgrade Radio-televizije Srbije, gdje su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke jer su, kako kažu, osramotili novinarsku profesiju.


Prvo okupljanje građana organizirano je 8. decembra pod nazivom “Stop krvavim košuljama”, a drugo 15. decembra pod nazivom “Hajde da se prebrojimo”.

Prvi protesti su inicijalno organizirani zbog napada na čelnika Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane s nasiljem protiv neistomišljenika te da se pronađu nalogodavci napada.

Niz zahtjeva
Osim zaustavljanja nasilja, zahtjevi okupljenih su i više medijske slobode, kao i više medijskog prostora za različite političke opcije.

Također, zahtjevi su i završetak istrage o ubojstvu čelnika Srba na Kosovu Olivera Ivanovića te pronalazak nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutarnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smjene glavnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Osim u Beogradu, i u nekoliko drugih gradova održavani su protesti.

Posted by on 2019-01-13. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login