‘Šestorka’ će biti odgovorna ako dođe do daljeg zaostajanja BiH na putu ka EU

Bosna i Hercegovina šestorkaBosna i Hercegovina šestorkaŠef Kancelarije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey izjavila je da će šest lidera na današnjem sastanku pokazati da li im je stalo do puta BiH ka evropskim integracijama, a ako propuste ovu priliku, doći će do daljeg zaostajanja BiH na putu ka EU, što će biti njihova odgovornost.

“Sastanak Zajedničke komisije (za implementaciju presude `Sejdić i Finci`) u ponedjeljak, 12. marta, je zadnja šansa da usvoje amandman i možda da zatraže produžetak mandata da nastave s radom. To je zaista zadnja šansa”, rekla je Hennessey za današnje Nezavisne novine i dodala da bi lideri šest partija trebalo da iskoriste tri dana do ponedjeljka da dođu do sporazuma i pokažu konkretan napredak.

Ona je podsjetila da je u srijedu Komitet ministara Vijeća Evrope u Strazburu održao sjednicu u vezi sa sprovođenjem presude “Sejdić i Finci”, a generalni sekretar ohrabrio ministre da odgode odluku o presudi do naredne srijede, kada se ponovo sastaju, jer Vijeće Evrope želi da pruži svaku moguću priliku BiH da “uradi pravu stvar u prihvatljivom vremenskom roku i pruži priliku da BiH napravi naredni korak ka članstvu u EU”.

“Oni žele da daju svaku moguću šansu Zajedničkoj komisiji. Propustiti tu priliku bi značilo vrlo štetan politički čin za BiH, a to je vrlo ozbiljna stvar “, rekla je Hennessey.

Postojanje komisije, kaže Hennessey, je dobar znak koji pokazuje da postoji domaći insititucionalni proces na ustavnoj reformi, ali samo njeno postojanje i rasprave koje vode, sami po sebi ne znače napredak.

“Ono što je istina je jasna poruka Vijeća Evrope da Ustav i Izborni zakon moraju biti promijenjeni prije izbora 2014. godine. Ako to do tada ne bi bilo urađeno, onda bi nastavak članstva BiH u Vijeću Evrope bio upitan”, rekla je Hennessey.

Posted by on 2012-03-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login