Šešum – Naslijeđe iz BiH trebalo bi biti na UNESCO-ovoj listi ‘memorije svijeta’

UNESCODo kraja godine očekuje se pozitivna odluka UNESCO-a o upisu prvih pokretnih dobara iz Bosne i Hercegovine u svjetski registar ”memorije svijeta”, a u ovo dokumentovano naslijeđe trebali bi biti upisani unikatni rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke i Hagada Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Državna komisija za saradnju s UNESCO-om ove prijedloge je uputila u maju prošle godine.

Šef regionalnog biroa UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum u razgovoru s gradonačelnikom Abdulahom Skakom i zamjenikom gradonačelnika Milanom Trivićem kazao je da je izvršena evaluacija prvih prijedloga iz BiH, da je mišljenje pozitivno, te da se u skladu s tim može očekivati i konačna odluka.

Memorija svijeta je program UNESCO-a koji je ekvivalentan listi svjetske kulturne baštine, a na ovu listu se upisuju najvažnija dobra koja imaju svjetsku dokumentarnu vrijednost.

Sarajevska Hagada je jedna od najljepših jevrejskih rukopisno oslikanih knjiga (14. vijek). Nastala je u Španiji, a u Sarajevo su je donijeli Jevreji Sefardi. U ”memoriju svijeta” treba ući i kolekcija od deset hiljada unikatnih rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke iz osmanskog perioda, saopćeno je iz Grada Sarajevo.

Posted by on 2017-10-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login