SevdahLab: Pjevačka radionica sa Damirom Imamovićem

Damir Imamović
Damir Imamović

U periodu od 16. do 19. januara 2014. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu bit će održana radionica SevdahLab sa Damirom Imamovićem.

Radionica je dio edukacijskog programa SevdahLab prezentiranog u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Chicagu, Amsterdamu, Briselu, Istanbulu, Oslu, Baselu, Beču i drugih gradovima. Otkriva savremeno viđenje sevdaha zasnovano na interdisciplinarnom izučavanju i praktičkoj pjevačkoj tradiciji nekoliko generacija majstora ove umjetnosti.

Četverodnevna pjevačka radionica pokriva razvoj pjevačke tradicije sevdaha od perioda laičkog baladerskog pjevanja u privatnoj sferi, preko popularizacije i utjecaja evropskih pjevačkih tehnika, sve do savremenog razvoja. Polaznici će imati priliku da tokom četiri dana rade sa Damirom Imamovićem na pregledu tehnika koje su potrebne za pjevanje sevdaha: načinu proizvodnje zvuka, skalama, melizmima i melodijskoj logici sevdaha, estetici pjevanja sevdaha i slično. Radionica će svaki od četiri dana trajati od 11 do 17 sati.

Uslovi za prijavu su: interes za sevdah kao umjetnost i poznavanje klasičnog repertoara i izvođača (Z. Imamović, H. Polovina, E. Zečaj, N. Mamula, Z. Deović, S. Isović i drugi) i određeno pjevačko iskustvo (ne nužno profesionalno).

Prilikom prijave potrebno je dostaviti nekoliko rečenica o sebi, te audiosnimak sevdalinke (ne nužno profesionalnog kvaliteta).

Rok za prijavu je utorak, 24. decembar 2014. godine. Maksimalan broj polaznika je 12. Cijena radionice je 90 KM. Djelimično plaćanje i prisustvo nisu predviđeni. Studenti će imati odobren popust. Informacije i prijave možete dobiti na e-mail info@damirimamovic.com.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login