Sezona berbe prošla – još se ne zna cijena maline

Iako su prošla skoro dva mjeseca od završetka berbe maline u srednjem Podrinju, proizvođačima još nije poznata konačna otkupna cijena ovog voća.

maline
maline

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović kaže da će zbog ovakovog odnosa i nedefinisane cijene na početku berbe maline, mnogi proizvođači smanjiti površine zasađene tim jagodičastim voćem.

“Imamo saznanja da će jedan broj proizvođača odustati od malinarstva, zbog problema koje već nekoliko godina prati tu proizvodnju”, rekao je Stojanović.

Utvrđena cijena maline na početku berbe veoma je važna za proizvođače zbog planiranja berbe i ekonomske računice, odnosno rashoda koje malinari mogu da podnesu.

“Kada nam je poznata cijena, onda možemo da razmišljamo da li nam se isplati da angažujemo dodatnu radnu snagu i koliko berača ili ćemo maline brati sa članovima porodica rizikujući da će dio roda propasti”, pojasnio je Stojanović.

Kako je rekao, “Vilamet” ima saznanja da su dva otkupljivača saopštila proizvođačima da će za kilogram preuzete maline platiti 2,5 KM.

“To je minimalna cijena koja pokriva naše rashode i nekim obezbjeđuje manju, a nekima nikakvu zaradu. Očekujemo da će cijena biti viša”, poručio je Stojanović.

Stojanović ističe da je ovogodišnji rod maline najkvalitetniji u posljednjih pet godina, ali da su prinosi niži od 30 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Na području Bratunca ovogodišnju berbu pratio je nedostatak berača, a mnogi su odustali od tog sezonskog posla jer im je bila neprihvatljiva dnevnica do 40 KM ili 80 feninga za kilogram ubranog voća za 14 i više časova rada po vrućini u izuzetno teškim okolnostima.

Posted by on 2019-09-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login