Sezona italijanske kulture u BiH

Ambasada Italije odlučila je da od ove godine, zbog velikog interesa za Bosnu i Hercegovinu, tradicionalni Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini preraste u Sezonu italijanske kulture.

Italija

Italija

Cilj je, između ostalog, proširiti listu gradova u kojima će se program održavati. Tako će osim Sarajava, mogućnost da prate programe italijanske kulture imati i Tuzla, Zenica, Banja Luka te Mostar, naveo je italijanski ambasador Nicola Minasi.

Sezonu italijanske kulture u Bosni i Hercegovini otvorit će poznati italijanski kantautor Vinicio Capossela, čijom će turnejom biti obuhvaćeni Sarajevo (16. septembar), Banja Luka (18) i Mostar (20. septembar). Sva tri koncerta bit će održana u narodnim pozorištima ta tri grada.

Ambasador Minasi kaže da je riječ o značajnom umjetniku koji je napisao i knjigu posvećenu Sarajevu, te da je Capossela muzičar čija muzika ima elemenata Balkana.

Kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje pjesama Capossele, Ambasada Italije je, zajedno sa studentima italijanskog jezika Univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, pripremila knjižicu s tekstovima pjesama i prevodom na lokalni jezik.

Program italijanske kulture bit će nastavljen nastupom baletne kompanije Motus Danza iz Siene, koja će u sarajevskoj Vijećnici izvesti predstavu “Diskriminacija”. Riječ je o izvedbi inspiriranoj Vijećnicom, kao simbolom Sarajeva. Ista predstava bit će izvedena i u Narodnom pozorištu Tuzla.

U saradnji s bh. književnikom Emirom Sokolovićem iz Zenice u tom gradu će biti održan književni festival “Pero Živodraga Živkovića” na kojem će se predstaviti književnici iz Italije.

Italijanski umjetnici predstavit će se i na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS. Tako će se teatar marioneta Carlo Colla e figli iz Milana predstaviti s bajkovitom “Čarobnom frulom” (predstava za djecu), a za odrasle bit će izvedena predstava “Trubadur”.

U okviru programa Sezone italijanske kulture na Jazz Festu Sarajevo gostovat će teoretičar jazza, autor Enciklopedije jazza Francesco Martinelli, koji će održati dva predavanja.

Posted by on 2017-09-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login